ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Sociologul Victor Mocanu îşi sărbătoreşte cea de-a 55-a aniversare

17:06 | 26.08.2016 Categorie: Cultură

Chişinău, 26 aug. /MOLDPRES/. Preşedintele Asociaţiei Sociologilor şi Demografilor din Republica Moldova, Victor Mocanu, doctor în sociologie, cercetător conferenţiar, directorul Centrului Sociologie şi Psihologie  Socială, împlineşte zilele acestea 55 de ani de la naştere, informează MOLDPRES.

S-a născut la 31 august 1961, în satul Cărpineni, raionul Hînceşti. În 1983 a absolvit Facultatea Construcţii Industriale şi Civile a Universităţii Tehnice a Moldovei, specialitatea inginer constructor. În 1992, Victor Mocanu a susţinut teza de doctor în sociologie cu tema „Factorii sociali ai perfecţionării potenţialului uman al constructorilor din mediul rural”, la specialitatea Structura socială, instituţii  şi procese sociale, în cadrul  Institutului de Sociologie al Academiei Naţionale de Ştiinţe a Ucrainei. În anul 1998, i-a fost conferit titlul ştiinţific de cercetător conferenţiar.

În perioada 1991-2014, Victor Mocanu a activat la  Institutul de Filosofie, Sociologie şi Drept al AȘM, actualmente Institutul de Cercetări Juridice şi Politice, ca cercetător ştiinţific, secretar ştiinţific şi şef de secţie. Începînd cu anul 2015, este director al Centrului Sociologie şi Psihologie Socială. A publicat peste 100 de lucrări ştiinţifice, inclusiv 12 monografii, culegeri şi broşuri. În 2001 a fost ales preşedinte al Asociaţiei Sociologilor şi Demografilor din Republica Moldova.

Este expert la Consiliul Naţional pentru Acreditare şi Atestare şi la Ministerul Afacerilor Interne, membru al Academiei Internaţionale de Informatizare pe lîngă ONU, membru de onoare al Consiliului Naţional al Asociaţiei Române de Sociologie.

Victor Mocanu a participat la elaborarea şi implementarea a peste 30 de proiecte cu caracter ştiinţifico-inovator în ţară şi peste hotare, inclusiv: Proiectele Băncii Mondiale „Calitatea apei de băut”, „Energie-II” şi „Fondul de Investiţii Sociale implementat în raioanele Donduşeni, Edineţ, Căinari, Călărași şi Hîncești”, Proiectul Ministerului Sănătăţii „Reforma Sistemului Sanitar”, Proiectul Asociaţiei Oficialilor Electorali din Europa „Experienţa internaţională a asigurării procesului electoral cu informaţie sociologică” ș.a.

Împreună cu istoricul Dinu Poştarenco, Victor Mocanu a scris un volum consacrat baştinei sale: „Cărpineni, un sat din valea Lăpușnei”. Totodată, el a creat Asociaţia obştească „Cărpineni – baștina mea”, prin intermediul căreia a implementat cîteva proiecte. În semn de recunoştinţă, concetăţenii săi i-au acordat titlul de cetăţean de onoare al satului Cărpineni.

(Reporter N. Roibu, editor A. Răileanu)

img16006854

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!