ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Rezervele valutare ale BNM au înregistrat, în luna august, cea mai mare creștere din acest an

16:53 | 06.09.2016 Categorie: Economie

Chişinău, 6 sep. /MOLDPRES/. Rezervele valutare ale Băncii Naționale a Moldovei (BNM) s-au majorat în luna august cu 151,5 milioane de dolari SUA, față de luna precedentă, și au atins cifra de 2 084 milioane de dolari, potrivit datelor BNM făcute publice astăzi. Este cea mai mare creștere raportată de banca centrală după  luna aprilie cînd activele oficiale de rezervă au crescut cu 112 milioane de dolari, informează MOLDPRES.

Datele BNM mai arată că de la începutul anului rezervele valutare s-au majorat cu 326 milioane, în comparaţie cu 31 decembrie 2015, cînd acestea s-au cifrat la 1,756.81  milioane de dolari SUA. Majorarea activelor s-a datorat în special cumpărării de valută străină și primei tranșe din împrumutul rambursabil acordat de România.

Astfel, în luna august BNM a intervenit pe piață cu procurări de valută în sumă de peste 94 milioane de dolari SUA, iar înregistrarea creditului pentru suplinirea bugetului de stat din finanțarea românească a adus în rezerve încă  67.99 milioane de dolari SUA. Cele mai mari cheltuieli din rezerve, aproape 20 milioane de dolari, s-au făcut pentru serviciul datoriei externe a Republicii Moldova.

La începutul anului 2014, rezervele valutare ale BNM au atins un  nivel record, de peste 2,8 miliarde de dolari, spre sfîrșitul aceluiași an s-a produs o scădere bruscă a rezervelor, ca urmare a fraudelor din sectorul bancar și a intervențiilor pe piața valutară. Astfel, în martie 2015 rezervele valutare au ajuns la 1,74 miliarde de dolari. Ulterior situația s-a stabilizat treptat, iar în prima jumătate a acestui an regulatorul și-a permis să cumpere valută de piață și să majoreze rezervele valutare.

(Reporter V. Bercu, editor M. Jantovan) 

img16007071

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!