ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

O seară de creaţie în memoria lui Nicolae Sulac a avut loc la Biblioteca Naţională

18:49 | 08.09.2016 Categorie: Cultură

Chişinău, 8 sep. /MOLDPRES/. În cadrul Cenaclului literar-artistic „Ideal”, la Biblioteca Naţională a avut loc astăzi o seară de creaţie în memoria regretatului cîntăreţ de muzică populară Nicolae Sulac, Artist al Poporului, care pe 9 septembrie ar fi împlinit 80 de ani, informează MOLDPRES.

La eveniment au participat scriitori, ziarişti, compozitori şi interpreţi şi mulţi alţi admiratori ai cîntecului său.

Solicitat de MOLDPRES, interpretul Nicole Glib, Artist al Poporului a menţionat că a avut marele noroc şi deosebita onoare de a cînta în scenă alături de Nicolae Sulac.

„Am crescut de mic copil cu cîntecele lui Nicolae Sulac. Un succes ca el nu a avut nimeni niciodată în spaţiul nostru. În scenă era fermecător. Avea o putere magică de a fascina lumea prin cîntecul şi felul său de a fi. A fost  nu numai un mare interpret, ci şi un pionier al cîntecului popular, pe care l-a redat în haina lui firească, tradiţională”, a remarcat Nicolae Glib.

Scriitorul Tudor Palladi a subliniat, la rîndul său, că Nicolae Sulac a fost mai mult decît o legendă, mai mult decît o istorie, mai mult decît o epocă. „El este o icoană a cîntecului nostru popular”, a constatat Tudor Palladi.

Nicolae Sulac s-a născut la 9 septembrie 1936 în satul Sadîc, judeţul Cahul, în prezent raionul Cantemir.  A fost  solist în Capela corală „Doina”  (1959-1960),  în orchestra Cinematografului Chişinău (1960-1961), în orchestrele de muzică populară „Mugurel” (1961-1965) şi „Lăutarii” (1970-1986) ale Filarmonicii din Chişinău.  În 1964 i s-a conferit titlul onorific Artist Emerit şi în 1967 – cel de Artist al Poporului. În 1996 a fost decorat cu ”Ordinul Republicii”. S-a stins din viaţă la 8 aprilie 2003.

(Reporter N. Roibu, editor M. Jantovan) 

img16007156

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!