ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Piaţa serviciilor de comunicaţii electronice continuă tendința de scădere a cifrei de vînzări

16:08 | 13.09.2016 Categorie: Economie

Chişinău, 13 sep. /MOLDPRES/. Piaţa serviciilor de comunicații electronice a înregistrat o scădere cu 4,2 la sută a vînzărilor, în primul semestru al acestui an față de aceeași perioadă a anului precedent, și a coborît la 3 miliarde 272 milioane de lei, informează MOLDPRES cu referire la date ale Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Comunicaţii Electronice şi Tehnologia Informaţiei (ANRCETI).

Este al doilea an consecutiv cînd vînzările sînt în descreștere după o reducere nesemnificativă, cu 1 la sută, în primele șase luni ale anului 2015 comparativ cu perioada corespunzătoare a anului precedent. Vînzările per totalul pieței raportate la această perioadă s-au redus în ultimii trei ani cu circa 120 milioane de lei și tendința de scădere se menține, pe fondul scăderii numărului de utilizatori și diminuării vînzărilor pe piețele de telefonie fixă și mobilă.

Serviciul de informare și comunicare cu mass-media al ANRCETI precizează totodată că volumul cumulat al vînzărilor de servicii în sectorul comunicaţiilor electronice a crescut în trimestrul doi 2016 cu 3,3 la sută faţă de primul trimestru. ”Trendul de creștere în perioada de referință în acest sector (telefonie mobilă, acces la Internet mobil, telefonie fixă, acces la Internet fix, difuzare şi retransmisie a programelor audiovizuale, alte activităţi desfăşurate în sectorul comunicaţiilor electronice) a fost determinat de sporirea volumului de vînzări ale serviciilor de acces la Internet mobil, de acces la Internet fix și din alte activităţi desfăşurate în sectorul comunicaţiilor electronice”, apreciază experții ANRCETI.

Cea mai mare creştere a vînzărilor, în comparație cu trimestru doi al anului 2015, - de 18,3 la sută - a fost atestată pe piaţa serviciilor de acces la Internet mobil. În același timp, pe celelalte trei segmente de piață: telefonie fixă, telefonie mobilă, difuzare şi retransmisie a programelor audiovizuale a fost înregistrată o tendință de scădere a vînzărilor. 

(Reporter V. Bercu, editor A. Răileanu)

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!