ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Viceministrul de Externe Lilian Darii a participat la reuniunea ministerială informală a Iniţiativei Central Europene

14:11 | 23.09.2016 Categorie: Oficial

Chişinău, 23 sep. /MOLDPRES/. Viceministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Lilian Darii, a participat ieri la reuniunea informală a miniştrilor Afacerilor Externe din statele membre ale Iniţiativei Central Europene (ICE) care a avut loc la New York, în marja celei de-a 71-a sesiuni a Adunării Generale ONU, relatează MOLDPRES cu referire la Serviciul de informare și comunicare cu mass-media al MAEIE.

Participanţii la reuniune au efectuat un schimb de opinii asupra evoluţiilor din ICE și cu referire la diferite aspecte ale cooperării regionale. În particular, a fost subliniată necesitatea realizării Planului de Acţiuni al ICE pentru perioada 2017 – 2020 care conține prevederi referitoare la domeniile energiei, transporturilor, tehnologiilor şi comunicaţiilor, ştiinţei şi educaţiei etc.

În intervenția sa, viceministrul Lilian Darii a menţionat importanţa dezvoltării dialogului dintre Iniţiativa Central Europeană şi Uniunea Europeană, care reprezintă un partener indispensabil în procesul de consolidare democratică și economică a regiunii.

Iniţiativa Central Europeană a fost lansată în cadrul Patrulaterei de la Budapesta din anul 1989, fondatori fiind Austria, Ungaria, Italia şi Republica Socialistă Federativă Iugoslavia. Obiectivul major al ICE este de a consolida cooperarea dintre statele din Europa Centrală, de Est şi Sud-Est, totodată concentrîndu-se pe pregătirea lor pentru o viitoare aderare la Uniunea Europeană.

Republica Moldova a devenit membru al ICE la 8 noiembrie 1996, cu ocazia Summit-ului de la Graz a Şefilor de Guvern ai ţărilor membre ale acestei organizaţii.

Statele membre ale ICE sînt: 10 state membre UE – Austria, Bulgaria, Cehia, Croaţia, Italia, Polonia, România, Slovacia, Slovenia, Ungaria – şi 8 state nemembre ale UE – Albania, Belarus, Bosnia şi Herţegovina, R. Macedonia, R. Moldova, Muntenegru, Serbia, Ucraina.

(Editor A. Răileanu)

img16007558

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!