ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

În municipiul Chişinău a fost organizată campania de salubrizare „Hai, Moldova!”

11:55 | 24.09.2016 Categorie: Societate

Chişinău, 24 sep. /MOLDPRES/. Zeci de cetăţeni din municipiul Chişinău, studenți, elevi şi voluntari au ieşit astăzi să susţină acţiunea de igienizare care se desfășoară în cadrul Zilei Curățeniei „Hai, Moldova!”, informează MOLDPRES.

Proiectul se desfășoară pe ambele maluri ale Prutului - în România deja al șaptelea an consecutiv, iar în R. Moldova se află la a treia ediție. Organizatorii și-au propus să sensibilizeze populația cu privire la colectarea și gestionarea corectă a deșeurilor, precum și să mobilizeze cetățenii la o acțiune practică. 

Solicitată de MOLDPRES, Victoria Ursachi, unul dintre coordonatorii proiectului „Hai, Moldova!", a afirmat că pentru evacuarea deșeurilor colectate au fost pregătiți 15 mii de saci.

„Doar în Parcul „Valea Morilor” şi la Muzeul Satului au ieşit la Ziua Curăţeniei aproximativ cîte 400 de oameni. Ne bucurăm că acţiunea organizată a avut un ecou în rîndurile locuitorilor municipiului Chişinău, care au înţeles că este spre binele tuturor să avem un oraş curat”, a constatat Victoria Ursachi.

Ministrul Mediului, Valeriu Munteanu, a declarat că această acțiune se dorește a fi o conștientizare și o reamintire a faptului că protejarea mediului înconjurător trebuie să reprezinte un stil de viață, nu doar un eveniment în sine. 

Potrivit oficialului, în Chişinău există zone ce reprezintă veritabile focare de mizerie, şi asta - pentru că unii locuitori ai capitalei şi-au făcut prostul obicei de a se debarasa de gunoiul menajer din gospodărie direct la colţul străzii sau în scara blocului.

„Este necesar ca în fiecare localitate să avem cîte 10 persoane care să explice oamenilor și să-i îndrumeze pentru a participa la asemenea acțiuni. Recent, Parlamentul a adoptat un proiect de lege prin care autoritățile locale, în persoanele primarului și a viceprimarului, au devenit agenți ai schimbării în localități. Aceștia vor avea responsabilitatea de a înștiința și, ulterior, de a amenda cetățenii care vor depozita gunoiul în locuri interzise”, a menționat ministrul.  

(Reporter N. Roibu, editor L. Alcază)

img16007588

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!