ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Guvernul a aprobat Programul național de control al cancerului pentru anii 2016-2025

17:38 | 28.09.2016 Categorie: Societate

Chişinău, 28 sep. /MOLDPRES/. Cabinetul de miniștri a aprobat astăzi Programul național de control al cancerului pentru anii 2016-2025 și Planul de acțiuni pentru această perioadă privind implementarea programului, informează MOLDPRES.

Proiectul a fost elaborat de către Ministerul Sănătății cu suportul experților Organizației Mondiale a Sănătății. Documentul prevede, în special, sporirea cu 25 la sută a ratei de depistare precoce a cancerului pînă în anul 2025. Asigurarea accesului a cel puțin 80 la sută din pacienții cu cancer la servicii calitative de diagnostic, tratament și îngrijire continuă. Un alt obiectiv este dezvoltarea serviciilor paliative și a celor de reabilitare și asigurarea accesului pacienților cu cancer la aceste servicii. De asemenea, se preconizează îmbunătățirea și asigurarea funcționării Registrului de Cancer conform Agenției Internaționale pentru cercetări în domeniul cancerului.

În Republica Moldova tumorile ocupă locul doi printre principalele cauze de deces a populației. Incidența și mortalitatea prin cancer sînt în continuă creștere în toate zonele administrativ-teritoriale ale țării și comparativ cu anul 1970 acestea s-au dublat. Numai în anul 2014 au fost înregistrate 8860 cazuri noi de cancer și 5972 de persoane au decedat.

Potrivit Ministerului Sănătății, cauza majoră a mortalității prin cancer în Republica Moldova este depistarea maladiei în stadii tardive. În anul 2014 aproape 47 la sută din pacienții cu cancer au fost diagnosticați în stadii tardive (III și IV).

Printre principalele rezultate scontate în urma implementării către anul 2025 a Programului se numără reducerea cu 10 la sută a incidenței principalelor tipuri de cancer, inclusiv pulmonar și cervical.

Costul Programului național de control al cancerului pentru anii 2016-2025 pentru primii cinci ani este estimat la peste 1,6 miliarde de lei.

(Reporter V. Bercu, editor L. Alcază)

img16007704

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!