ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Expert BM: Convertirea în datorie de stat a garanțiilor este unicul pas logic al deciziilor luate în 2014 și 2015

16:13 | 05.10.2016 Categorie: Economie

Chişinău, 5 oct. /MOLDPRES/. Banca Mondială susține, în esență, pachetul de legi pentru care și-a asumat răspunderea Guvernul, iar convertirea în datorie de stat a garanțiilor oferite de Executiv pentru creditele de urgență acordate de Banca Națională celor trei bănci falite ”a fost unicul pas logic al deciziilor luate în anii 2014 și 2015”, a declarat astăzi într-o conferință de presă Ruslan Piontkivsky, economist superior al Băncii Mondiale, informează MOLDPRES.

”Dacă subminezi garanția ta proprie, apoi nu te poți aștepta ca alte țări sau cineva va avea încredere în tine vreodată”, a menționat expertul. El a adăugat că actualul Guvern și Ministerul Finanțelor nu au altă alegere decît să execute garanțiile, deoarece acestea au fost condițiile acordului de garantare a creditelor de urgență.

Ruslan Piontkivsky a menționat că această garanție a fost emisă aproape doi ani în urmă și întrebarea trebuie să fie dacă a fost posibil sau nu să fie prevenită frauda bancară sau să fie redusă paguba adusă, ”dar odată ce a fost emisă garanția, nu există altă modalitate prin care Guvernul sau Ministerul Finanțelor ar fi putut evita convertirea acesteia în datorie”.

”Dacă frauda ar fi fost depistată un an mai devreme, garanția ar fi fost mult mai mică sau nici nu era nevoie de aceasta. Întrebarea este, ce s-a întîmplat pînă și nu ceea ce s-a întîmplat după acordarea garanției”, spune economistul.

Legile pentru care Guvernul și-a asumat răspunderea corespund acordurilor precedente cu FMI și au fost adoptate ”pentru a consolida stabilitatea macroeconomică și rezistența sectorului bancar, pentru a îmbunătăți situația și a reduce riscurile și pentru a îmbunătăți competențele organului de reglementare”.

„Pentru noi, semnarea unui acord de finanțare dintre Republica Moldova și FMI reprezintă un criteriu important, iar autoritățile cunosc acest lucru și noi știm că ei mizează pe suportul nostru financiar de 45 milioane de dolari SUA, care deja a fost inclus în buget. Dacă din orice motiv există o întîrziere în discuțiile cu FMI, atunci se poate întîmpla că nu va fi posibil să finalizăm procedura de finanțare în acest an calendaristic”, a subliniat economistul Băncii Mondiale.

Guvernul a decis, pe 26 septembrie, să-și asume răspunderea în fața Parlamentului pe șapte legi. Pachetul cuprinde legi privind redresarea și rezoluția băncilor, Depozitarul central al valorilor mobiliare, emisia de hîrtii de valoare în contul garanțiilor oferite de Guvern în anii 2014 și 2015 pentru creditele acordate de către BNM celor trei bănci declarate falite, proiectele de modificare a Legii bugetului de stat, Legii bugetului asigurărilor sociale de stat, Legii fondurilor de asistență medicală.

Potrivit proiectului privind convertirea în datorie de stat a creditelor de urgență, se preconizează emisiunea obligațiunilor de stat în sumă de pînă la 13 miliarde 583 milioane de lei pe o perioadă de pînă la 25 de ani, la o rată efectivă a dobînzii de 5 la sută. Obligațiunile vor fi transmise Băncii Naționale a Moldovei.

(Reporter V. Bercu, editor A. Răileanu)

img16007920

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!