ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Două instituţii din Căuşeni vor beneficia în premieră de încălzire pe biomasă

17:10 | 04.11.2016 Categorie: Regiuni

Chişinău, 4 nov. /MOLDPRES/. Spitalul raional şi Direcţia Situaţii Excepţionale din Căuşeni au fost racordate astăzi, din fonduri europene, la sisteme de încălzire pe biomasă şi de producere a apei calde de la energia solară. Acestea sînt primele instituţii de profil din R. Moldova ce vor utiliza asemenea tehnologii de energie regenerabilă, comunică MOLDPRES.

„Două noi sisteme de încălzire la Căuşeni simbolizează dezvoltarea continuă a sectorului energiei din biomasă în R. Moldova. De noile investiţii vor beneficia înainte de toate oamenii care vor avea un mediu mai confortabil, iar autorităţile vor avea posibilitatea să facă economii, utilizînd energia produsă local”, a menţionat la ceremonia de inaugurare a noilor cazangerii Aneil Singh, reprezentant al Delegaţiei Uniunii Europene la Chişinău.

Spitalul din Căuşeni este în prezent cea mai mare instituţie beneficiară a Proiectului "Energie şi Biomasă". Blocul curativ, conectat la sistemul de producere a energiei termice şi apei calde din surse regenerabile de energie, oferă anual asistenţă medicală pentru aproximativ şase mii de persoane. Capacitatea totală a centralei termice este de 750 kW şi încălzeşte o suprafaţă de peste 6700 metri pătraţi, iar cele 30 de colectoare solare vor fi suficiente pentru a asigura cu apă caldă pacienţii şi personalul spitalului.

Departamentul Situaţii Excepţionale este al doilea beneficiar al Proiectului Energie şi Biomasă în comunitate. Instituţia a trecut de la gaze la încălzirea cu biomasă, fapt ce a permis extinderea suprafeţei încălzite. De asemenea, aici au fost montate colectoare solare ce produc apă caldă de la energia solară. Capacitatea centralei termice este de 90 kW şi va încălzi un teren de 750 metri pătraţi folosit de 90 de salvatori.

„Asemenea proiecte de investiţii ajută raionul Căuşeni să reducă dependenţa energetică faţă de furnizorii externi de gaze şi cărbune. În prima sa etapă de implementare (2011-2014), Proiectul "Energie şi Biomasă" a instalat centrale termice pe biomasă în alte trei comunităţi din raionul Căuşeni: Ciufleşti, Tănătarii Noi şi Cîrnăţenii Noi, iar administraţia raionului va susţine asemenea experienţe”, a subliniat Ion Ciontoloi, preşedintele raionului Căuşeni. 

Proiectul „Energie şi Biomasă” este finanţat de Uniunea Europeană şi implementat de Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare. Bugetul pentru etapa a doua a proiectului (2015-2017) este de de 9,4 milioane de euro, acordaţi de UE. Valoarea totală a actualei investiţii de la  Căuşeni este de 203 mii de euro.

(Reporter L. Grubîi, editor L. Alcază)

img16008815

img16008815

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!