ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

La Tallinn s-au desfăşurat consultări politice moldo-estoniene în domeniul integrării europene

15:57 | 25.11.2016 Categorie: Oficial

Chişinău, 25 nov. /MOLDPRES/. La Tallinn s-au desfăşurat astăzi consultările politice moldo-estoniene în domeniul integrării europene, conduse de către Daniela Morari, viceministru al Afacerilor Externe şi Integrării Europene al Republicii Moldova şi Paul Teesalu, subsecretar interimar pentru afaceri politice al Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Estonia, transmite MOLDPRES cu referire la Serviciul de informare şi comunicare cu mass-media al MAEIE. 

În cadrul evenimentului, Daniela Morari a informat despre progresele obținute de R. Moldova în implementarea Acordului de Asociere, prioritățile pe termen mediu pentru avansarea agendei de integrare europeană a ţării noastre, precum și oportunitatea identificării unor noi modalități de aprofundare a relațiilor cu Uniunea Europeană, prin preluarea experienței şi practicilor estoniene în implementarea Acordului de Asociere. 

În contextul preluării de către Estonia a Președinției la Consiliul UE, în a doua jumătate a anului 2017, a fost efectuat un schimb de opinii privind pregătirile pentru viitorul Summit al Parteneriatului Estic. Daniela Morari a prezentat principalele obiective și priorități ale Republicii Moldova şi ale țărilor Parteneriatului Estic pentru viitorul Summit. Pe dimensiunea dialogului politic, oficialii au examinat stadiul actual al relaţiilor bilaterale, apreciind nivelul avansat al cooperării între cele două state în diverse domenii. Un subiect aparte al discuțiilor l-a constituit ultimele evoluții în materie de securitate din regiune, relațiile cu vecinii și oportunităţile colaborării în cadrul Politicii de Apărare și Securitate Comună a UE. 

Viceministrul Daniela Morari a mulţumit părţii estoniene pentru suportul acordat Republicii Moldova, inclusiv în cadrul programului cooperării pentru dezvoltare, menţionînd proiectele bilaterale implementate privind consolidarea capacitaților instituționale, cît şi cele cu impact direct asupra cetățenilor, care contribuie la avansarea ţării noastre pe calea integrării europene. 

Agenda vizitei a inclus şi întrevederea viceministrului cu preşedintele Comisiei pentru afaceri cu UE a Parlamentului Republicii Estonia Kalle Palling. Interlocutorii au abordat unele aspecte ale agendei europene a ţării noastre şi posibilităţile de avansare a cooperării bilaterale pe dimensiunea parlamentară. 

În marja consultărilor au fost efectuate vizite la Centrul pentru Parteneriatul Estic din Estonia, la Academia Guvernare Electronică şi la e-Estonia Showroom, unde au fost examinate posibilităţi de lansare a unor proiecte moldo-estone de asistenţă tehnică pentru anul 2017.

(Editor M. Jantovan)

img16009413

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!