ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Agenții economici din regiunea transnistreană vor fi obligați să-și vîndă valuta băncii de la Tiraspol

15:31 | 28.12.2016 Categorie: Regiuni

Chişinău, 28 dec. /MOLDPRES/. Agenții economici din regiunea transnistreană vor fi obligați să-și vîndă valuta obținută în urma tranzacțiilor băncii centrale a autoproclamatei republici nistrene. O decizie în acest sens a fost aprobată astăzi de așa-numitul soviet suprem de la Tiraspol, informează TASS, preluat de MOLDPRES.  

Acum opt luni, printr-o decizie a liderului transnistrean, firmele din regiune au fost obligate să achite 7 la sută din valuta acumulată la Banca Centrală, în condițiile unui deficit acut de valută cu care se confruntă regiunea. Însă și după această decizie situația nu s-a îmbunătățit.

Deputații au examinat astăzi și posibilitatea lichidării intermediarului – companiei Energocapital, care revinde importatorilor moldoveni energia electrică produsă la Centrala Electrică de la Cuciurgan. Anterior, compania respectivă a fost suspectată de fraudă, ca urmare sovietul suprem a decis crearea unei comisii de anchetă pentru verificarea întregului lanț al livrărilor. 

Potrivit șefului băncii centrale de la Tiraspol, Vladislav Tidva, rezervele valutare ale Transnistriei au fost epuizate în primul trimestru al anului 2016. "Economia transnistreană se află într-o criză profundă. Produsul Intern Brut a căzut anul trecut cu 22 la sută, iar tendințele negative se mențin și în acest an”, a spus Tidva.

(Reporter V. Bercu, editor A. Răileanu)

img16010371

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!