ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Exporturile de mărfuri au înregistrat o creştere peste aşteptări

12:16 | 11.01.2017 Categorie: Economie

Chişinău, 11 ian. /MOLDPRES/. Republica Moldova a înregistrat o creștere cu 2,7 la sută a exporturilor de mărfuri în unsprezece luni ale anului 2016 faţă de perioada similară a anului precedent, peste aşteptările oficialităţilor, care anticipau o scădere a livrărilor moldovenești pe piața externă. Biroul Naţional de Statistică (BNS) a anunţat astăzi rezultatele comerțului exterior pentru lunile ianuarie-noiembrie a anului trecut, care indică o valoare a exporturilor de 1 miliard 851 milioane de dolari SUA, informează MOLDPRES.

O creștere și mai pronunțată s-a înregistrat în luna noiembrie, cînd exporturile de mărfuri au crescut cu 8,5 la sută față de luna precedentă și cu 30,3 la sută comparativ cu luna noiembrie 2015.

Reexporturile de mărfuri străine au avut o evoluție mai dinamică decît exportul produselor autohtone. Reexporturile s-au majorat cu 4,4 la sută, iar exportul de mărfuri autohtone cu 1,8 la sută. Uniunea Europeană a ajuns la o cotă de 64,8 la sută în totalul exporturilor moldovenești, după o creștere a cifrei de livrări cu 7,2 la sută față de ianuarie-noiembrie 2015, mai arată statisticele oficiale.

Potrivit BNS, importurile de mărfuri au scăzut în unsprezece luni cu 0,1 la sută, diminuare care s-a accentuat în luna noiembrie la minus 5,7 la sută, față de perioada similară a anului 2015.

Republica Moldova a exportat în unsprezece luni 2016 mărfuri în valoare de 1 miliard 851 milioane de dolari SUA și a realizat importuri în sumă de 3 miliarde 629,9 milioane de dolari SUA.

”Reieşind din tendinţele de dezvoltare a agriculturii şi industriei, estimate pentru anul 2016, luînd în considerare cererea externă redusă (în special, din partea Federației Ruse), precum și scăderea prețurilor pe piața mondială la produsele agricole, exportul se va micșora cu 5% faţă de nivelul anului 2015”, se menționa în ultima prognoză actualizată a Ministerului Economiei. Acesta anticipa și o reducere a importurilor cu 6 la sută.

Centrul Analitic Independent ”Expert-Grup” aprecia în ultima publicație de analiză MEGA, cu referire la comerțul exterior, că ”după diminuările dramatice înregistrate pe parcursul anului precedent, în primele trei trimestre ale anului 2016 s-a atestat o atenuare a acestei tendințe negative”. Experții anticipau pentru anul 2016, o majorare a exporturilor totale de mărfuri și servicii cu 3,9 la sută exprimate în MDL și în termeni reali și cu 3,6 la sută a importurilor, drept urmare a creșterii consumului.

(Reporter V. Bercu, editor L. Alcază)

img17000202

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!