ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Transferurile bănești de peste hotare către persoane fizice au coborît în 2016 la cel mai jos nivel din ultimii zece ani

14:00 | 27.01.2017 Categorie: Economie

Chişinău, 27 ian. /MOLDPRES/. Valoarea transferurilor de mijloace bănești efectuate în favoarea persoanelor fizice a fost în anul 2016 în continuă scădere și a coborît la cel mai jos nivel din ultimii zece ani. Persoanele fizice (rezidente şi nerezidente) au primit anul trecut prin băncile din Republica Moldova mijloace bănești în sumă echivalentă cu 1 miliard 79 milioane de dolari SUA, cu 4,5 la sută mai puțin decît în anul precedent, informează MOLDPRES cu referire la date făcute publice astăzi de Banca Națională a Moldovei (BNM).

Potrivit datelor BNM, cea mai mare parte a transferurilor, respectiv, 50,5 la sută din total a fost efectuată în anul trecut în dolari SUA, 36,5 la sută - în euro, iar rubla rusească a coborît ca pondere de la 24,8 la sută în 2015 la 13,0 la sută în anul trecut.

Fluctuațiile cursului de schimb al valutelor originale față de dolarul SUA, precum și diminuarea efectivă a transferurilor au contribuit la scăderea transferurilor.

Solicitat de MOLDPRES, expertul IDIS ”Viitorul”, Sergiu Gaibu, explică reducerea remiterilor prin criza care afectat economia rusească în ultimii ani, ca urmare, ponderea rublei s-a redus de la un maxim de 36,1 la sută din transferuri în 2014, la 13 la sută în anul 2016. Pe de altă parte, Federația Rusă promovează o politică imigraționistă restrictivă, în urma căreia zeci de mii de moldoveni și-au pierdut locurile de muncă. Totodată, are loc o reîntregire a familiilor celor plecați în Occident, iar ca rezultat sînt trimiși mai puțini bani acasă. Expertul financiar nu exclude și faptul că un efect negativ a avut și criza bancară din Republica Moldova.

Potrivit datelor BNM, nivelul maxim al transferurilor a fost atins în 2008, an ce a precedat criza, cînd prin băncile moldovenești au fost transferate persoanelor fizice 1 miliard 660 milioane de dolari SUA. Transferurile au revenit treptat pe creștere și au atins cifra de 1 miliard 612 milioane de dolari în 2014, după care au căzut brusc.

Banca centrală remarcă că persoanele fizice care transferă şi primesc banii prin sistemul de remitere de bani pot avea cetăţenia oricăror state. Provenienţa şi destinaţia banilor transferaţi poate fi diferită. Datele includ decontările cu băncile din Republica Moldova, fără băncile din raioanele din partea stîngă a Nistrului.

(Reporter V. Bercu, editor L. Alcază)

img17000673

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!