ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Etapa finală a restaurării Sălii cu Orgă este preconizată pentru anul viitor

18:36 | 23.02.2017 Categorie: Cultură

Chişinău, 23 feb. /MOLDPRES/. Etapa finală a restaurării Sălii cu Orgă este preconizată pentru anul 2018, eventual 2019 şi va cuprinde restaurarea parterului, mobilierului, instrumentului muzical şi a compoziţiilor sculpturale de pe edificiu. Costul estimativ al acestor lucrări conform documentaţiei de proiect este de circa 1,5 milioane de euro, informează MOLDPRES.

O declaraţie în acest sens a fost făcută astăzi de către ministrul Culturii, Monica Babuc, care a întreprins, împreună cu Ambasadorului României la Chişinău, Daniel Ioniţă, o vizită de lucru la Sala cu Orgă pentru a vedea cum derulează lucrările de restaurare a edificiului, proiect realizat grație sprijinului financiar oferit din partea Guvernului României.

Potrivit oficialului moldovean, conform memorandumului de înţelegere, suma de un milion de euro oferită de către Guvernul României a fost destinată pentru realizarea primei etape a lucrărilor de restaurare a Sălii cu Orgă, inclusiv restaurarea şi reabilitarea spaţiilor şi reţelelor inginereşti din demisolul clădirii, faţadelor, acoperişului şi cupolei. Avînd în vedere necesitatea elaborării unui proiect integral privind restaurarea Sălii cu Orgă şi ţinînd cont de particularităţile procedurilor de achiziţii, termenul implementării acestui proiect a fost stabilit pînă la 30 iulie 2017.

Către sfîrşitul anului 2016, a subliniat Monica Babuc, din  asistenţa financiară acordată de către Guvernul României au fost executate lucrări în valoare de aproximativ 500 000 de euro, ceea ce constituie circa 50%.  Etapa finală a implementării proiectului de grant cuprinde perioada ianuarie-iulie 2017 şi prevede instalarea reţelelor inginereşti (apeduct, canalizare, energie electrică) şi finalizarea lucrărilor de reabilitare a spaţiilor la demisolul  edificiului, iar la exteriorul edificiului: finalizarea acoperişului, restaurarea cupolei şi faţadelor.

Totodată, ministrul Culturii a accentuat că în a doua jumătate a anului 2017 lucrările de restaurare vor continua în baza cofinanţării din resurse bugetare ale Ministerului Culturii. Pentru finalizarea lucrărilor programate pentru anul curent, a precizat sursa citată, din bugetul de stat sînt preconizate 13,86 milioane lei (circa 600 mii euro).

La rîndul său, Ambasadorul României  în R. Moldova, Daniel Ioniţă a afirmat că pentru finalizarea cu succes a acestui proiect e nevoie de responsabilitate şi acţiuni constante. Cei doi oficiali au fost însoţiţi pe parcursul vizitei de către arhitectul Gheorghe Bulat, care i-a informat despre modul în care sînt executate lucrările de restaurare.

Edificiul Sălii cu Orgă, monument de arhitectură şi istorie, cu valoare de patrimoniu, a fost dat în exploatare în anul 1901.  Pînă în anul 1974,  clădirea a găzduit Banca de Stat. Pentru prima dată, orga a răsunat în acest edificiu pe 15 septembrie 1978 în concertul de inaugurare a Sălii cu Orgă.

(Reporter N. Roibu, editor M. Jantovan)