ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Poliţiştii au anihilat o grupare criminală specializată în contrabandă cu metale prețioase și diamante

14:35 | 03.03.2017 Categorie: Societate

Chişinău, 3 mar. /MOLDPRES/. Oamenii legii au destructurat o grupare criminală care se ocupa cu contrabandă, confecționarea și comercializarea articolelor prețioase. Liderul grupului a fost reținut pentru 72 de ore, iar patru membri sînt cercetați în libertate, informează MOLDPRES.

Gruparea era formată din cinci membri cu vîrste cuprinse între 26 și 51 de ani, domiciliați în municipiul Chișinău și Bălți.

În cadrul unei conferinţe de presă, şeful Direcției investigare a fraudelor economice a Inspectoratului Național de Poliţie, Alexei Bacoș, a specificat că oamenii legii au stabilit că suspecții dețineau și administrau cinci întreprinderi ce importau ilegal, prin regiunea transnistreană și prin nordul ţării, articole şi bijuterii din aur, metale prețioase, precum şi materie primă. „Acestea erau ulterior comercializate în magazine specializate, fără acte de provenienţă, iar încasarea numerarului se făcea fără achitarea impozitelor prevăzute de legislaţia fiscală. De asemenea, suspecții obţineau articole din aur din activitatea de lombard, şi anume, persoanele care nu achitau suma încasată pentru bunul gajat, erau lipsite de acesta, care ulterior era expus spre comercializare prin aceleaşi modalităţi”, a spus Alexei Bacoş.

Pe acest caz, poliţiştii au efectuat în perioada 1–2 martie curent 17 percheziții la domiciliile și magazinele suspecților. „Forţele de ordine au depistat articole din metale prețioase și aur topit în cantitate de peste 52 kg. La fel, au fost găsite pietre prețioase precum: diamante, rubin, ş.a. Valoarea totală a bunurilor este de peste 70 mln de lei. Totodată, au fost identificate mijloace bănești în sumă de 300 000 lei, a căror proveniență, la fel, nu a putut fi justificată”, a specificat Bacoş.

Pe acest caz a fost inițiată o cauză penală pentru evaziunea fiscală şi contrabandă. Dacă vor fi găsiţi vinovaţi, suspecţii riscă de la 3 la 10 ani de închisoare.

(Reporter A. Plitoc, editor A. Răileanu)

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!