ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Șeful statului a avut o întrevedere cu ambasadorul Federației Ruse în Republica Moldova

15:05 | 10.03.2017 Categorie: Oficial

Chişinău, 10 mar. /MOLDPRES/. Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a avut astăzi o întrevedere cu ambasadorul Federației Ruse în Republica Moldova, Farit Muhametșin, a relatat pentru MOLDPRES Serviciul de presă al Președinției.

În cadrul întrevederii părțile au discutat incidentul de ieri în relaţiile bilaterale dintre Republica Moldova şi Federaţia Rusă. 

Igor Dodon a declarat că ”în calitate de Preşedintele al Republicii Moldova condamnă categoric declaraţiile şi acţiunile conducerii Parlamentului şi Guvernului RM, calificîndu-le inacceptabile, lipsite de temei şi provocatoare. Astfel de acţiuni nu au precedent în întreaga istorie a relaţiilor dintre Republica Moldova și Federația Rusă, dar nici nu sînt aplicate în practica diplomatică şi cea internaţională”.

De asemenea, părțile au menţionat dinamica pozitivă din ultimele două luni, înregistrată în relaţiile dintre Republica Moldova și Federația Rusă.

”În ultimele săptămîni, după vizita specialiştilor de la Rospotrebnadzor, mai multe întreprinderi strategice vinicole din ţara noastră au revenit pe piaţa Federaţiei Ruse. Pentru săptămînile imediat următoare este planificat şi, sperăm că va rămîne în vigoare, vizita specialiştilor serviciilor Rospotrebnadzor şi Rosselhoznadzor pentru examinarea problemei revenirii pe piaţa rusă a producţiei noastre pomilegumicole, de conserve ş.a. Totodată, potrivit informaţiei deținute, zilnic, mii de compatrioţi de-ai noştri sînt legalizați pe teritoriul Rusiei. O dinamică pozitivă se înregistrează şi în soluţionarea problemei transnistrene, în interesul cetăţenilor de pe ambele maluri ale Nistrului”, a declarat Președintele țării.

Șeful statului nu exclude că ”demersul de ieri este util pentru cineva din conducerea politică a Republicii Moldova, cît şi anumitor cercuri sau persoane din Vest şi din Est, inclusiv din Rusia”.

”Una se poate afirma cu certitudine: cineva este foarte deranjat de dinamica pozitivă şi progresul pe care îl atestăm în relaţiile dintre Federaţia Rusă şi Republica Moldova. Reconfirmăm orientarea spre parteneriat strategic şi relaţii de prietenie cu Federaţia Rusă şi sperăm că acest incident nejustificat şi neplăcut nu va influența dezvoltarea lor de mai departe” a subliniat Igor Dodon. 

De menționat că săptămîna viitoare, Președintele țării se va afla într-o vizită de lucru la Moscova în componenţa unei delegaţii a RM, din care vor face parte consilieri ai Preşedintelui ţării, deputaţii ai Parlamentului și reprezentanţi ai comunităţii de afaceri din ţară.

img17001903

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!