ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Brexit: UE, pregătită să răspundă scrisorii de notificare în termen de 48 de ore

19:13 | 10.03.2017 Categorie: Externe

Bruxelles, 10 mar. /MOLDPRES/. Instituțiile Uniunii Europene vor fi pregătite să răspundă în termen de 48 de ore la notificarea pe care o va adresa Marea Britanie cu privire la declanșarea procedurilor de părăsire a blocului comunitar, a indicat vineri președintele Consiliului European, Donald Tusk, transmit agențiile AGERPRES și MOLDPRES, citînd Reuters.

Guvernul premierului Theresa May a declarat că va înainta pînă la sfîrșitul lunii martie notificarea oficială privind ieșirea din UE, iar unii diplomați se așteaptă ca aceasta să se întîmple chiar săptămîna viitoare.

Notificarea va declanșa termenul legal de doi ani în care Londra își va negocia termenii divorțului de UE, Theresa May sperînd că tot atunci vor fi discutate și viitoarele relații comerciale și pe alte paliere.

'Sîntem bine pregătiți pentru întreaga procedură și nu am nicio îndoială că vom fi gata în termen de 48 de ore, cred că este un timp de reacție adecvat', a declarat Tusk într-o conferință de presă.

Potrivit cancelarului german Angela Merkel, în funcție de momentul exact al primirii notificării britanice, liderii UE vor organiza un summit special, la care vor conveni liniile directoare pentru negocierile pe care Comisia Europeană le va purta cu Londra.

'Dacă scrisoarea va sosi săptămîna viitoare, summitul special va fi pe 6 aprilie', a indicat Merkel într-o conferință de presă.

'Dacă va sosi mai tîrziu de săptămâna viitoare, atunci va trebui să găsim o dată după 6 aprilie. Sîntem pe deplin pregătiți și vom aștepta cu interes. Însă în ce zi anume din martie va sosi (scrisoarea) nu are o așa mare importanță', a adăugat ea.

(Editor L. Alcază)

img17001918

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!