ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Numărul utilizatorilor de Internet mobil în baza tehnologiei 4G s-a triplat

09:06 | 22.03.2017 Categorie: Economie

Chişinău, 22 mar. /MOLDPRES/. Numărul utilizatorilor de Internet mobil în baza tehnologiei 4G s-a triplat în anul 2016 față de anul precedent și a ajuns la 376,9 mii. Nouă din zece abonați au accesat rețeaua globală prin intermediul telefoanelor inteligente, informează MOLDPRES cu referire la un raport al Agenției Naționale pentru Reglementare în Comunicaţii Electronice şi Tehnologia Informaţiei (ANRCETI).

Potrivit statisticilor oficiale, în aceeași perioadă, numărul utilizatorilor de Internet mobil în baza tehnologiei 3G a crescut cu 14,6 la sută, pînă la 1 milion 59 mii. Numărul total al utilizatorilor de Internet mobil în bandă largă (în baza tehnologiilor 3G, 4G și prin acces dedicat, tehnologii care asigură viteze sporite de navigare pe net) a crescut cu 30 la sută, ca urmare rata de penetrare a serviciilor de Internet mobil în bandă largă, raportată la 100 de locuitori, a sporit cu 12,3 puncte procentuale și a alcătuit 53,3 la sută.

Volumul total al traficului de Internet mobil în bandă largă a crescut, față de anul 2015, cu 16,5 la sută. Datele agregate de ANRCETI mai arată că volumul total al vînzărilor de servicii de acces la Internet mobil în bandă largă a crescu în 2016 cu 23,1 la sută față de anul precedent și s-a ridicat la circa 713,18 milioane de lei. Această evoluție se datorează creșterilor înregistrate de toți cei trei furnizori de servicii de comunicaţii mobile.

ANRCETI precizează că serviciile 3G au fost lansate în toamna anului 2008, iar serviciile 4G - în noiembrie 2012. Rețelele de comunicații electronice mobile 3G asigură viteze de transfer al datelor de pînă la 42 Mbps, iar rețelele 4G – viteze de pînă la 300 Mbps. La finele anului 2016, gradul de acoperire a teritoriului Republicii Moldova cu semnal radio provenit din rețelele 4G a atins valoarea de 97%.  

(Reporter V. Bercu, editor A. Răileanu)

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!