ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Guvernele de la Chișinău și București s-au reunit într-o ședință comună în format restrîns

14:41 | 23.03.2017 Categorie: Oficial

Chişinău, 23 mar. /MOLDPRES/. Prim-ministrul Pavel Filip se află într-o vizită de lucru în România. Șeful Executivului a fost întîmpinat la Piatra Neamț de omologul său român Sorin Grindeanu.  Cei doi Premieri au avut o întrevedere tete-a-tete, după care discuțiile despre parteneriatul bilateral și posibilitățile de aprofundare a colaborării moldo-române, inclusiv prin lansarea a noi proiecte, au continuat la ședința în format restrîns a Guvernelor de la Chișinău și București, transmite MOLDPRES cu referire la Direcţia comunicare şi protocol a Executivului Republicii Moldova.

În debutul ședinței, Premierul Pavel Filip a mulțumit autorităților române pentru ospitalitate și deschidere, menţionînd că această întîlnire este un bun prilej pentru a discuta despre posibilitățile de avansare pe agenda bilaterală și de a consolida prietenia dintre cele două state prin proiecte comune. „Sîntem recunoscători pentru felul în care Romania a continuat să ajute Republica Moldova, aceasta contează mult pentru noi. După mai mult de un an de activitate a Guvernului Republicii Moldova putem constata că am reușit, în mare măsură, să stabilizăm şi să ameliorăm situaţia din ţară, pe plan politic, social, economic şi financiar. Totodată, avem deja lansate o serie de reforme care au ca scop îmbunătățirea calității vieții cetățenilor”, a declarat Pavel Filip.  

De asemenea, Premierul Republicii Moldova a apreciat disponibilitatea României de a acorda o asistenţă financiară rambursabilă țării noastre în valoare de 150 milioane de euro pe o perioadă de cinci ani. Primele două tranșe din acest împrumut au fost transferate deja, în august 2016 și respectiv februarie 2017. În același timp, Pavel Filip a reiterat importanța valorificării cît mai bune a ajutorului financiar nerambursabil în valoare de 100 milioane de euro acordat Republicii Moldova de către România în baza Acordului interguvernamental privind implementarea programului de asistenţă tehnică şi financiară. Pînă în prezent au fost acordate 22,44 milioane de euro din acest ajutor, iar în anul curent se planifică să fie valorificate aproximativ 15 milioane de euro, care vor fi alocate inclusiv pentru reparația grădinițelor și procurarea a 96 de microbuze școlare. 

La rîndul său, Premierul României a menționat că relația între România și Republica Moldova a fost și rămîne a fi una specială. Totodată, Sorin Grindeanu a apreciat realizările Guvernului de la Chișinău pe parcursul anului 2016, evidențiind implementarea cu succes a Foii de parcurs cu reforme prioritare și aprobarea unui Acord cu Fondul Monetar Internaţional. De asemenea, oficialul român a remarcat că experiența României poate servi drept o sursă de inspirație pentru parcursul european al Republicii Moldova. 

„România pledează pentru continuarea reformelor. Vom susține și în continuare reformele privind întărirea instituțiilor de stat, consolidarea democrației și a statului de drept. Asistența română va continua să fie determinată de ritmul și ireversibilitatea reformelor structurale pe care vi le-ați asumat”, a declarat Sorin Grindeanu. 

Oficialii au discutat și despre proiectele de interconexiune energetică între cele două țări. În context, Pavel Filip a spus că realizarea conectării Republicii Moldova la piața energetică europeană este foarte importantă pentru asigurarea securității energetice a țării. „Îmi exprim gratitudinea pentru asistența oferită în construcția conductei de gaz Iași-Ungheni şi reiterăm interesul pentru dezvoltarea de mai departe a acestui proiect, prin prelungirea gazoductului Iaşi-Ungheni pînă la Chişinău, pe teritoriul Republicii Moldova, şi pînă la Oneşti, în România. Totodată este important să continuăm proiectul de racordare a sistemului electric moldovenesc la cel românesc și european”, a accentuat Prim-ministrul Republicii Moldova. 

De asemenea, în cadrul ședinței restrînse a celor două Guverne au fost punctate realizările obținute și au fost trasate prioritățile pentru parteneriatul bilateral în mai multe domenii. Printre acestea: cooperarea privind diversificarea infrastructurii de transport și a drumurilor, în domeniul afacerilor interne și migrației, mediului, inclusiv asigurarea cu apă potabilă a localităților de pe cele două maluri ale Prutului, colaborarea cultural-umanitară, militară, precum și în vederea fluidizării fluxului de cetățeni și mărfuri la punctele de trecere a frontierei.

img17002274

img17002274

img17002274

img17002274

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!