ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Grupul de la Vișegrad a denunțat 'șantajul' din partea UE în problema migrației

19:07 | 28.03.2017 Categorie: Externe

Varșovia, 28 mar. /MOLDPRES/. Șefii de guvern ai țărilor membre ale Grupului de la Vișegrad (Polonia, Ungaria, Cehia și Slovacia) au denunțat marți 'șantajul' și 'dictatul' Uniunii Europene la adresa politicii comune privind migrația, informează marți AFP, citată de AGERPRES și MOLDPRES.

Reuniți la Varșovia, premierii celor patru țări ce refuză cotele obligatorii de repartizare a migranților între țările din UE și-au manifestat în mod ferm dezacordul față de ideea de a lega distribuirea de fonduri europene de ralierea la această politică pentru migrație.

'Ideea de a lega fondurile care ne sînt datorate din partea UE de politica migrației este una proastă. Noi, Grupul de la Vișegrad, nu ne putem lăsa intimidați', a declarat șeful guvernului ungar Viktor Orban, în timpul unei conferințe de presă comune cu omologii săi ceh Bohuslav Sobotka, slovac Robert Fico și polonez Beata Szydlo.

'Grupul de la Vișegrad, inclusiv Polonia, nu va accepta niciodată acest șantaj, nici ca să i se dicteze condiții. Afirmăm clar că politica migrației urmată pînă în prezent de UE nu a făcut dovada și trebuie trase concluzii de aici', a insistat Beata Szydlo.

Orban a lăudat cu această ocazie măsurile întreprinse de țara sa pentru a bara calea pentru imigranți: gardurile din sîrmă ghimpată de la frontiera sîrbo-ungară și legea controversată, intrată în vigoare marți, ce prevede punerea sistematică în detenție a migranților.

'De acum Ungaria este în stare să răspundă (valului de migranți), chiar dacă acordul dintre UE și Turcia nu funcționează. Sîntem capabili să oprim orice val de imigrație la frontiera sîrbo-ungară', a subliniat Orban.

Potrivit acestuia, Ungaria apără de asemenea alte țări europene. 'Austriecii și germanii pot să doarmă acum liniștiți', a declarat el.

Aflat în vizită oficială la Budapesta, comisarul european pentru migrație, Dimitris Avramopoulos, a îndemnat marți la respectarea 'principiilor' UE, fără a evoca această nouă măsură din Ungaria. 

(Editor M. Jantovan)

img17002388

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!