ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Biserica creştină ortodoxă sărbătoreşte Duminica Floriilor

13:47 | 08.04.2017 Categorie: Societate

Chişinău, 9 apr. /MOLDPRES/. Creştinii ortodocşi marchează astăzi Duminica Floriilor. Sărbătoarea comemorează un eveniment menţionat în toate cele patru evanghelii – intrarea triumfală a lui Iisus în Ierusalim în zilele dinaintea patimilor, notează MOLDPRES.

Biserica afirmă că intrarea lui Iisus Hristos în Ierusalim este singurul moment din viaţa sa pămîntească în care a acceptat să fie aclamat ca împărat. Duminica Floriilor este precedată de sîmbăta lui Lazăr, zi în care clerul pomeneşte minunea învierii din morţi a lui Lazăr, iar primirea triumfală ce i s-a făcut lui Iisus în Ierusalim a fost determinată de această minune premergătoare.

Duminica Floriilor este o sărbătoare creştină fără dată exactă, marcată întotdeauna în ultima duminică dinaintea Paştelui. În această zi se sfinţesc prin rugăciune şi stropire cu agheasmă ramuri înmugurite de salcie, ca simbol al biruinţei vieţii asupra morţii. Crenguţele de salcie amintesc de ramurile de finic şi de măslin cu care a fost întîmpinat Mîntuitorul.

În popor există mai multe obiceiuri legate de Florii. După slujba de la biserică, credincioşii pun ramuri de salcie la icoane, geamuri, uşi, porţi, în grajduri, la morminte, pe ramurile pomilor fructiferi, pe butucii viţei-de-vie, pe stupi etc. Se consideră că ramurile de salcie sfinţite vor aduce sănătate şi belşug în gospodărie.

De asemenea, creştinii care ţin post au în Duminica Floriilor dezlegare la peşte şi vin. Se spune că preparatele au putere de vindecare asupra celor care le gătesc şi apoi le mănîncă.

De Florii sînt omagiaţi toţi cei care au nume de floare sau strîns legate de aceasta - Camelia, Viorica, Viorel, Violeta, Florin, Florentina, Lilia, Gheorghina, Crina, Călin, Narcisa, Lăcrămioara, Laura, Laurenţiu, Margareta, Codruţ ş.a.

(Reporter L. Grubîi, editor M. Jantovan)

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!