ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Forțele de ordine afirmă că au prevenit o tentativă de asasinat

14:26 | 08.04.2017 Categorie: Societate

Chişinău, 8 apr. /MOLDPRES/. Forțele de ordine din Republica Moldova și Ucraina au reținut un grup criminal care ar fi intenționat să comită asasinarea liderului Partidului Democrat din Moldova, Vlad Plahotniuc. Anunțul a fost făcut astăzi de către adjunctul procurorului șef al Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale, Vitalie Busuioc, în cadrul unei conferințe de presă, informează MOLDPRES.

Potrivit procurorului, din grupare făceau parte 17 persoane, dintre care opt au fost reținute în Republica Moldova, iar alte nouă în Ucraina. „Printre suspecții reținuți sînt executori ai asasinatului, intermediari și persoane de legătură în realizarea operațiunii. Cei care au comandat asasinatul ar fi două persoane, cetățeni ai R. Moldova, una dintre care se află în Moscova, Federația Rusă, și este o presupusă autoritate a lumii criminale în ambele țări. Omorul urma să fie realizat pînă în ziua de luni, 10 aprilie. Drept obiectiv al suspecților era clădirea Global Business Center sau automobilul țintei. Anume în aceste direcții urmau să fie lansate împușcături sau grenade. După săvîrșirea crimei, bănuiții urmau să părăsească țara”, a spus Busuioc.

Sursa citată a specificat că inculpații urmau să primească pentru omor suma de 200 mii de dolari, dintre care 100 mii deja au fost achitate în avans. „În urma perchezițiilor au fost depistate patru aruncătoare de grenade, două pistoale, muniții pentru pistoale, stații de radio, obiecte de camuflaj, telefoane mobile, calculatoare, acte și sume de bani. Acțiunile de urmările penală au loc și în prezent, de aceea mai multe detalii nu putem oferi pentru a nu prejudicia mersul anchetei”, a specificat Busuioc.

La rîndul său, şeful Inspectoratului Naţional de Investigaţii, Ion Iachimov, a precizat că din partea forțelor de ordine din Ucraina ar fi parvenit în luna decembrie 2016 informații despre o grupare criminală care pregătește executarea unui asasinat în R. Moldova. „În urma primirii acestor informații, pe acest caz au fost inițiate mai multe acțiuni de investigație, realizate în comun cu colegii din Ucraina. Acum o săptămînă am primit informații despre traversarea frontierei de către doi executori, care urmau să efectueze asasinatul. Astfel, ieri în R. Moldova au fost reținuți opt suspecți, dintre care șase sînt cetățeni ai țării noastre, care dețin și alte cetățenii, și doi cetățeni ai Ucrainei. Totodată, în statul vecin au fost reținute nouă persoane, printre care doi luptători, care ar fi participat la acțiunile de forță în Donbas. Aproape toți suspecții au antecedente penale pentru crime excepțional de grave, printre care și omor. Pe acest caz, deținem probe video și audio care dovedesc intenția de comitere a omorului”, a menționat Iachimov.

Dacă vor fi găsiți vinovați, suspecții riscă de la 15 la 20 de ani de închisoare.

Ministerul de Interne din Ucraina a anunţat în seara zilei de ieri despre reținerea unui grup criminal organizat care urma să realizeze asasinarea omului de afaceri Vlad Plahotniuc. Pe pagina oficială a ministerului se preciza că operaţiunea a avut loc concomitent la Kiev şi Chişinău.

(Reporter A. Plitoc, editor M. Jantovan)

img17002703

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!