ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

După atacul din Stockholm, Suedia înăspreşte legislaţia antiteroristă

14:20 | 13.04.2017 Categorie: Externe

Stockholm, 13 apr. /MOLDPRES/.Suedia examinează posibilitatea înăspririi legislaţiei antiteroriste, după atentatul produs vineri în centrul capitalei Stockholm, în care au murit patru persoane, iar 15 au fost rănite, informează site-ul de ştiri thelocal.se, scrie AGERPRES, preluată de MOLDPRES.

Guvernul doreşte introducerea unei legi similare celei din Norvegia, prin care apartenenţa la o organizaţie teroristă să devină infracţiune penală.

În Suedia, persoanele care călătoresc într-o altă ţară pentru a fi antrenate de o organizaţie teroristă sau pentru a comite un atac terorist pot fi pedepsite, la fel şi cele care finanţează o organizaţie teroristă, dar simpla apartenenţă la o astfel de organizaţie nu este ilegală.

Ministrul justiţiei Morgan Johansson a cerut unui judecător al Curţii Supreme să analizeze posibilitatea modificării legii în materie. Demersul judecătorului se va finaliza pînă la 15 decembrie, ceea ce va lăsa timp suficient pentru ca schimbarea legislativă să aibă loc în mandatul guvernului actual, care se va încheia la jumătatea lui 2018.

În trecut, interzicerea apartenenţei la o organizaţie teroristă a fost semnalată ca putînd intra în conflict cu legea privind libertatea de asociere.

"Finanţarea unei organizaţii teroriste este interzisă deja, iar acest lucru a fost considerat compatibil cu libertatea de asociere. Libertatea de asociere nu a fost menită niciodată să facă posibilă activitatea într-o organizaţie teroristă", a subliniat ministrul într-o conferinţă de presă susţinută miercuri.

Morgan Johansson consideră că scoaterea din legalitate a participării la o organizaţie teroristă va creşte posibilităţile de inculpare a persoanelor care sprijină în orice fel terorismul.

 

 

 

/Editor M.Cucu/

img17002850

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!