ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Compozitorul Eugen Doga va avea un spectacol omagial la Bucureşti

10:50 | 26.04.2017 Categorie: Cultură

Chişinău, 26 apr. /MOLDPRES/. Un spectacol omagial de gală cu genericul ”Eugen Doga. 80 de primăveri” va avea loc astăzi, începînd cu ora 19.00, la Ateneul Român din București, informează MOLDPRES.

Evenimentul este dedicat aniversării a 80-a de la nașterea compozitorului și va cuprinde lucrări de referință din creația maestrului, interpretate de colective și artiști cunoscuți din Republica Moldova: Orchestra simfonică și Corul Teatrului de Operă și Balet ”Maria Bieșu” din Chișinău, Mariana Bulicanu, Anastasia Lazariuc, Iurie Sadovnic, Ana Maria Donose, Ana Cernicova, Vitalie Advahov, Tanea Cerga, Vasile Iovu, Virginia Sîrcu, Ana Moraru, Ion Timofti, trupa ”Acord”.

Concertul este organizat cu sprijinul Ministerului Culturii al Republicii Moldova, Ministerului Culturii și Identității Naționale al României, Ambasadei Republicii Moldova în România, Filarmonicii ”George Enescu” din București şi Teatrului de Operă și Balet ”Maria Bieșu” din Chișinău.

Eugen Doga s-a născut la 1 martie în 1937 în satul Mocra, raionul Rîbnița. A absolvit Colegiul de Muzică ”Ștefan Neaga”, Conservatorul și Institutul de Arte ”G. Musicescu” din Chișinău. Este autor al unor valoroase lucrări în genul muzicii de estradă, de film și de teatru. A compus o simfonie, cantatele ”Primăvara omenirii" și ”Curcubeul alb”, muzică la spectacole de teatru, la peste 200 de filme, piese instrumentale de cameră, romanțe, cîntece pentru copii.

Eugen Doga a fost distins cu Premiul de Stat, titlul onorific ”Artist al Poporului”, cu ”Ordinul Republicii”, Ordinul "Steaua României" în grad de comandor, cu Ordinul "Pentru Serviciul Credincios" (România) și "Za zaslughi pered otecestvom" (Rusia). Compozitorul este autorul celebrului vals „Gingaşa şi tandra mea fiară”, desemnat de către UNESCO drept cea de-a patra capodoperă muzicală a secolului trecut.

(Reporter N. Roibu, editor L. Alcază)

img17003089

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!