ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Franța susține că probele din atacul chimic din Siria dovedesc că guvernul a folosit gaz sarin

14:50 | 26.04.2017 Categorie: Externe

Paris, 26 apr. /MOLDPRES/.Probele obținute de serviciile franceze de informații arată că forțele loiale președintelui sirian Bashar al-Assad au folosit ''fără îndoială'' gaz sarin în atacul de la 4 aprilie din nordul Siriei, a anunțat miercuri ministrul de externe francez, Jean-Marc Ayrault, citînd un raport declasificat, potrivit Reuters și AFP, citate de AGERPRES şi MOLDPRES.

Atacul din orașul Khan Shaykhun a făcut 87 de morți, dintre care 31 de copii, și a determinat SUA să lanseze ca reacție un atac cu rachete de croazieră asupra unei baze aeriene siriene, în primul său asalt direct asupra guvernului Al-Assad în acest conflict din Siria.

"Știm, din sursă sigură, că procesul fabricării mostrelor de gaz sarin colectate este tipic pentru metoda dezvoltată în laboratoarele siriene", a declarat presei Jean-Marc Ayrault.

"Această metodă poartă semnătura regimului și este cea care ne-a permis să stabilim responsabilitatea sa pentru atac. Știm, pentru că am păstrat mostre din atacuri precedente, pe care le-am putut folosi pentru comparație", a adăugat el.

Organizația pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC) a concluzionat la 19 aprilie că folosirea de gaz sarin în atacul de la Khan Shaykhun este ''irefutabilă''. SUA, Marea Britanie, Turcia și Franța au ajuns la aceleași concluzii.

 

 

/Editor M.Cucu/

img17003101

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!