ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Andrei Macovei a devenit campion mondial la șah între elevi

11:48 | 01.05.2017 Categorie: Sport

Chişinău, 1 mai /MOLDPRES/. Maestrul FIDE Andrei Macovei din Chișinău a cucerit medalia de aur la Campionatul Mondial la șah între elevi, categoria de vîrstă pînă la 17 ani,  încheiat ieri la Iași (România), comunică MOLDPRES.

El a urcat pe prima treaptă a podiumului de premiere cu un rezultat foarte bun – 8 puncte din 9 posibile (7 victorii și  2 remize), cu 1,5 puncte mai mult decît clasatul pe locul doi, Farhan Kazimov (Turkmenistan). 

În clasamentul elevilor pînă la 11 ani, un alt chișinăuian, Iurie Miron a acumulat 7 puncte și a împărțit locurile 1-4, dar conform criteriilor de departajare s-a clasat pe locul 4. Stanislav Cebotari din Fălești, în aceeași grupă, a totalizat 6,5 puncte, revenindu-i locul 6.

Pe locul șase s-a situat și Dragoș Cereș din Chișinău, între juniori pînă la 13 ani, acumulînd 6 puncte. Între junioare pînă la 13 ani Alina Mihailova din Comrat și Paula Mocanu din capitală au acumulat cîte 5,5 puncte, ocupînd locurile 9 și 10.

Campionatul a reunit 576 de jucători din 41 de state. Federația de Șah a Republicii Moldova a fost reprezentată de 30 de tineri șahiști din Chișinău, Rîbnița, Comrat, Tiraspol, Edineț, Bălți, Sîngerei și Fălești. Echipa națională a fost condusă de antrenorul FIDE, maestrul internațional Veaceslav Slovineanu. 

Andrei Macovei s-a antrenat de la șapte ani la Școala sportivă specializată nr. 7 din Chișinău sub îndrumarea antrenorului Vasile Greabca, maestru FIDE. Apoi a fost pregătit cîțiva ani în grupa de avansați a maestrului internațional Victor Panuș. În prezent se antrenează sub îndrumarea maestrului internațional Serghei Vedmediuc și frecventează antrenamentele marelui maestru Dumitru Svetușchin. 

(Reporter I. Robu, editor M. Jantovan)

img17003243

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!