ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Proteste în Cehia: Zeci de mii de demonstranţi cer demisia preşedintelui şi înlăturarea ministrului de Finanţe

12:10 | 11.05.2017 Categorie: Externe

Praga, 11 mai /MOLDPRES/.Zeci de mii de persoane au protestat în capitala Cehiei şi în alte oraşe mari, în cursul zilei de miercuri, împotriva preşedintelui Milos Zeman şi a ministrului de Finanţe, Andrej Babis, notează site-ul The Associated Press, citat de MEDIAFAX şi MOLDPRES.

Cei mai mulţi demonstranţi s-au strîns în Piaţa Wenceslas din Praga, cerînd înlăturarea lui Babis şi demisia lui Zeman, în contextul unei crize politice accentuate.

Săptămîna trecută, premierul Cehiei, Bohuslav Sobotka, a propus demiterea ministrului de Finanţe, Andrej Babis, suspectat de fraudă fiscală. Babis ar fi cumpărat obligaţiuni de la compania sa de produse chimice şi alimentare.

Sobotka susţine că există suspiciuni întemeiate potrivit cărora Andrej Babis, al doilea cel mai bogat om de afaceri din Cehia, a evitat să plătească taxe şi nu a explicat situaţia în mod corespunzător. 

Iniţial, premierul ceh îşi anunţase demisia, dar s-a răzgîndit după ce preşedintele Milos Zeman a vrut să accepte doar demisia premierului, nu şi a întregului guvern, o situaţie care l-ar fi menţinut pe Babis în funcţie.

Preşedintele Cehiei, Milos Zeman, refuză să-l înlăture pe Andrej Babis şi a invitat la discuţii liderii coaliţiei aflată la guvernare, în cursul zilei de miercuri.

Între timp, camera inferioară a Parlamentului ceh a aprobat o rezoluţie care susţine că Babis a "minţit în mod repetat" publicul şi "a folosit în mod greşit mijloacele de informare în masă", pentru a-şi discredita adversarii politici.

 

 

/Editor M.Cucu/

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!