ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Biroul politici de reintegrare a emis un comentariu pe marginea hotărîrilor CEDO în cauzele Eriomenco şi Pădureţ

17:21 | 12.05.2017 Categorie: Oficial

Chişinău, 12 mai. /MOLDPRES/. Biroul politici de reintegrare a emis un comentariu în legătură cu pronunţarea hotărîrilor CEDO în cauzele Eriomenco Vitalie şi Pădureţ Dumitru, informează MOLDPRES.

Vă propunem textul integral al comentariului:

”La 9 mai 2017, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a pronunţat alte două hotărîri, prin care se confirmă încălcarea gravă a drepturilor omului în regiunea transnistreană. Astfel, în cauza omului de afaceri Vitalie Eriomenco (42224/11), Curtea a constatat violarea mai multor drepturi, inclusiv a dreptului de a nu fi supus torturii şi tratamentelor inumane şi degradante (art. 3), dreptului la libertate şi securitate (art. 5), dreptului la viaţa privată şi de familie (art. 8), dreptului de proprietate (art. 1 din Protocolul nr. 1 la Convenţie), precum şi a dreptului de a sesiza Curtea cu o cerere individuală (art. 34), iar în cauza lui Dumitru Pădureţ (26626/11) a fost constatată violarea dreptului de proprietate (art. 1 Protocolul nr. 1 la Convenţie).

În hotărîrile sale, Curtea a constatat că Republica Moldova şi-a onorat obligaţiile pozitive în raport cu reclamanţii, atît în partea ce ţine de măsurile întreprinse pentru a restabili controlul asupra raioanelor din stînga Nistrului, cît şi în partea ce ţine de asigurarea respectării drepturilor reclamanţilor, cu implicarea organelor de ocrotire a normelor de drept, abordarea în cadrul platformelor de negocieri existente a cazurilor lui V. Eriomenco şi D. Pădureţ, somarea în mod repetat a reprezentantului politic în procesul de negocieri pentru reglementarea transnistreană din partea Tiraspolului pentru a lua măsuri prompte menite să contribuie la restabilirea şi la protecţia drepturilor inalienabile ale reclamanţilor şi a libertăţilor lor fundamentale.

Luînd drept bază precedentele similare, create prin cauzele Ilaşcu şi alţii, Catan şi alţii, Mozer etc., Înalta Curte a constatat că, prin exercitarea controlului efectiv asupra teritoriului regiunii transnistrene a Republicii Moldova şi sprijinul continuu de natură politică, economică şi militară acordat pretinsei administraţii de la Tiraspol, Federaţia Rusă se face responsabilă de încălcarea drepturilor reclamanţilor, prevăzute de CEDO.

În ciuda eforturilor autorităţilor constituţionale, îndreptate spre asigurarea şi protejarea drepturilor omului în regiunea transnistreană, situaţia rămîne a fi una alarmantă. Biroul politici de reintegrare este sesizat în mod constant în legătură cu diverse abuzuri şi cazuri de încălcare a drepturilor omului, iar, circumstanţele fiecărui caz sînt aduse în atenţia organelor de drept ale Republicii Moldova.

Sensibilizarea partenerilor/organizaţiilor internaţionali/-e şi a misiunilor diplomatice asupra cazurilor de încălcare a drepturilor omului în stînga Nistrului este una din priorităţi în activitatea Biroului, avînd drept obiective mobilizarea sprijinului extern, redresarea situaţiei în acest domeniu şi instituirea unor mecanisme viabile de monitorizare a situaţiei drepturilor omului şi de sporire a nivelului de protecţie a promotorilor acestora în regiunea transnistreană.

Cu regret, însă, constatăm că, reprezentanţii Tiraspolului se eschivează în mod continuu de la elaborarea şi aplicarea unui mecanism de monitorizare internaţională a situaţiei drepturilor omului din regiune, sfidează angajamentele asumate în partea ce ţine de asigurarea liberei circulaţii, evită soluţionarea problemelor stringente ale populaţiei, ignoră apelurile constante ale Chişinăului de a reveni în albia dialogului constructiv, tensionează în mod premeditat situaţia în regiune şi desfăşoară ample campanii de dezinformare mediatică.

Condamnăm cu fermitate acţiunile unilaterale ale reprezentanţilor Tiraspolului ce au un impact negativ asupra situaţiei drepturilor omului în regiune şi facem apel la ei să contribuie la implementarea plenară a standardelor internaţionale în materia drepturilor omului, asigurînd protejarea şi garantarea respectării drepturilor şi libertăţilor inalienabile ale tuturor persoanelor”.

img17003561

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!