ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Cerințe de securitate la exploatarea sistemelor de distribuție a gazelor au fost aduse în corespundere cu standardele europene

15:45 | 08.06.2017 Categorie: Economie

Chişinău, 8 iun. /MOLDPRES/. Cabinetul de miniștri a aprobat astăzi cerințe minime de securitate privind exploatarea sistemelor de distribuție a gazelor naturale în vederea alinierii acestora la Legea cu privire la gazele naturale și cea privind securitatea industrială. Un număr mare de incidente și avarii au avut loc în ultimii ani, inclusiv din cauza exploatării și lipsei monitorizării stării tehnice a buteliilor individuale de gaze lichefiate, informează MOLDPRES.

Proiectul prevede toate cerințele necesare de întreprins, cu începere de la etapa de proiectare a unui sistem de alimentare cu gaze combustibile naturale pînă la exploatarea sistemului de alimentare cu gaze combustibile integre. Cerințele se referă, în special, la proiectarea, construcția-montarea, exploatarea, modul de efectuare a lucrărilor de sudură, racordarea la conductele de gaze noi și cele aflate în funcțiune.

Regulile de securitate cu privire la utilizarea gazelor sînt obligatorii pentru persoanele cu funcţie de răspundere ale întreprinderilor şi organizaţiilor care exploatează fondul locativ, responsabile pentru exploatarea inofensivă a utilajului, inclusiv a aparatelor consumatoare de combustibili gazoși pentru gaze din casele de locuit şi clădirile publice, precum şi pentru cetăţenii care utilizează gazele în condiţii casnice.

Potrivit proiectului, responsabile pentru integritatea şi starea bună a aparatelor consumatoare de combustibili gazoși sînt întreprinderile la balanţa cărora se află acestea, iar în casele şi apartamentele cu drept de proprietate privată responsabili sînt proprietarii acestora.

(Reporter V. Bercu, editor A. Răileanu)

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!