ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Premierul turc va propune extinderea cu încă trei luni a stării de urgență impuse după puciul eșuat

18:48 | 14.07.2017 Categorie: Externe

Ankara, 14 iul. /MOLDPRES/. Premierul turc Binali Yildirim a anunțat vineri că va propune extinderea cu încă trei luni a stării de urgență impuse după tentativa eșuată de lovitură de stat de la 15 iulie anul trecut și care expiră săptămîna viitoare, relatează AGERPRES și MOLDPRES cu referire la agențiile Reuters și DPA, care citează media turce.

Premierul turc a făcut aceste remarci în cadrul unei întîlniri cu presa la Ankara înaintea festivităților oficiale care vor marca sîmbătă un an de la puciul eșuat. Este de așteptat ca legislativul să aprobe prelungirea stării de urgență, parlamentul fiind dominat de Partidul Justiției și Dezvoltării al președintelui Recep Tayyip Erdogan.

Starea de urgență le-a permis autorităților să aresteze în decurs de un an peste 50.000 de oameni bănuiți de legături cu predicatorul Fethullah Gulen, care trăiește în SUA și pe care Ankara îl acuză că s-a aflat în spatele puciului. Alți 142.000 de funcționari publici și militari au fost concediați. Represaliile s-au extins de la așa-ziși "guleniști" și asupra altor oponenți ai guvernului turc, fiind arestați inclusiv militanți kurzi, susținători ai drepturilor omului și ziariști.

(Editor L. Alcază)