ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Mii de angajați au fost concediați în Turcia, la un an după tentativa de puci

12:07 | 15.07.2017 Categorie: Externe

Ankara, 15 iul. /MOLDPRES/. Mii de polițiști, militari și angajați ai ministerelor au fost concediați vineri în Turcia, la un an de la tentativa de lovitură de stat, transmit agențiile AGERPRES și MOLDPRES citînd presa internațională.

Potrivit cotidianului Hurriyet, citat de AFP, un decret al guvernului de la Ankara vizează 7348 de persoane, dintre care 2303 polițiști. Bilanțul anului care a trecut de la puciul eșuat din 15 iulie 2016 a trecut de 150.000 de concedieri, iar 50.000 de oameni au fost arestați sub acuzația de apartenență la rețeaua clericului Fethullah Gulen, pe care regimul președintelui Recep Tayyip Erdogan îl consideră creierul tentativei de răsturnare a puterii din Turcia.

Gulen, care trăiește în Statele Unite, a denunțat într-un comunicat "vînătoarea de vrăjitoare" și "persecuția fără precedent" împotriva mișcării sale.

Cu cîteva ore înainte de anunțul privind noul decret, Uniunea Europeană condamnase lovitura de stat, cerînd totodată guvernului turc să respecte drepturile omului și statul de drept. Un comunicat comun al șefei politicii externe a UE, Federica Mogherini, și al comisarului european pentru extinderea Uniunii, Johannes Hahn, insistă că "respectul pentru drepturile omului, libertățile fundamentale și statul de drept sînt principii fundamentale ale Uniunii Europene. În calitate de partener cheie, țară candidată și membră a Consiliului Europei, Turcia a acceptat aceste principii". Potrivit oficialilor UE, Turcia este îndreptățită să îi aducă în fața justiției pe participanții la puci, în mod individual.

(Editor L. Alcază)

img17005516

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!