ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Veterinarii au recomandat măsuri sporite de protecţie a animalelor pe timp de caniculă

13:29 | 04.08.2017 Categorie: Social

Chişinău, 4 aug. /MOLDPRES/. Canicula poate afecta nu numai starea de sănătate a oamenilor, ci şi a animalelor de casă. În acest sens, fermierii şi alţi proprietari de animale trebuie să aibă în vedere asigurarea unui adăpost corespunzător, hidratarea şi alimentarea suficientă şi calitativă, verificarea permanentă a echipamentului de întreţinere, notează MOLDPRES.

„O vacă de lapte trebuie să bea 40–50 de litri de apă zilnic, un cal - 25-50 de litri, o oaie – 5-6 litri, un porc – 5-12 litri, iar o pasăre de curte, jumătate de litru de apă. Pe vreme caniculară este deosebit de important să fie urmărit regimul de  hidratare a animalelor, iar apa trebuie să fie proaspătă şi curată. Totodată, proprietarii vor avea grijă ca furajele să fie corespunzătoare, cantitativ şi calitativ (vara este nevoie de mîncare mai puţină, dar mai vitaminoasă), în funcţie de specie şi stare fiziologică, fiind asigurată buna funcţionare a utilajelelor pentru muls şi ventilare”, a menţionat, contactată de Agenţie, Stela Colesnic, medic-veterinar, consultant-superior la o reţea de farmacii veterinare din ţară.

De asemenea, în caz de caniculă, animalele folosite pentru tracţiune sau alte activităţi de povară nu vor fi exploatate în intervalul orelor 12.00-18.00, dacă temperatura exterioară, la umbră, depăşeşte 25 de grade Celsius. La orice modificare suspectă a stării de sănătate a animalelor, precum şi la apariţia unor schimbări de comportament, deţinătorul trebuie să anunţe urgent medicul veterinar.

Este important să se asigure, în cazul în care animalele sînt ţinute afară, că există umbrare, precum şi surse de apă potabilă. În ceea ce priveşte transportul animalelor, la temperaturi crescute, densitatea de încărcare a animalelor în mijlocul de transport va fi redusă cu cel puţin 25 la sută din capacitatea maximă de încărcare autorizată în funcţie de specie, talie, vîrstă şi stare fiziologică.

Potrivit sursei citate, cel mai mare risc pentru animale pe timp de caniculă este lipsa apei, care duce la deshidratarea animalului şi poate provoca suferinţă şi chiar moarte. Pentru a reduce acest risc trebuie să se acorde prioritate animalelor care nu au acces la sursele de apă de orice fel. Animalele tinere, animalele hrănite preponderent cu furaje uscate şi animalele care alăptează prezintă risc deosebit de deshidratare.

Sfîrşitul acestei săptămîni şi începutul săptămînii următoare vor fi determinate de temperaturi deosebit de ridicate, meteorologii anunţînd în această perioadă Cod Portocaliu de caniculă.

(Reporter L. Grubîi, editor L. Alcază)