ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Fostul președinte georgian Mihail Saakașvili, devenit apatrid, a sosit în Polonia

10:38 | 06.08.2017 Categorie: Externe

Varşovia, 6 aug. /MOLDPRES/. Fostul președinte georgian Mihail Saakașvili, deposedat de cetățenia ucraineană de către președintele Petro Poroșenko, a sosit în Polonia, anunțînd un turneu în țări europene și întoarcerea sa în Ucraina, potrivit interviurilor sale pentru media locale, relatează sîmbătă AFP, citată de AGERPRES și MOLDPRES.

Aflat în SUA în momentul deciziei președintelui Poroșenko, la sfîrșitul lui iulie, Saakașvili ''și-a cumpărat bilet''. ''Americanii nu m-au arestat. Polonezii nu. Am fost primit cu simpatie de către autoritățile oficiale și iată-mă la Varșovia'', a declarat Saakașvili într-un interviu acordat vineri seara televiziunii poloneze RV Republika (de dreapta).

Retrăgîndu-i fostului președinte georgian cetățenia ucraineană, Poroșenko, care i-o acordase în 2015, l-a făcut apatrid pe Saakașvili, deoarece el și-a pierdut cetățenia georgiană obținînd pașaport ucrainean.

AFP notează că este imposibil deocamdată să se stabilească ce titlu de călătorie i-a permis lui Saakașvili să părăsească SUA pentru a merge într-o țară a Uniunii Europene, în cadrul căreia el intenționează acum să circule.

''Voi avea întîlniri în alte țări europene. Voi merge, printre altele, la Bruxelles. Am început cu Polonia, deoarece ea este foarte importantă pentru noi'', a declarat Saakașvili într-un alt interviu, pentru postul de radio RMF FM. El a precizat că a discutat la Varșovia despre ''posibilități de cooperare'' cu responsabili ai partidului conservator naționalist PiS, aflat la putere în Polonia.

Mihail Saakașvili și-a reafirmat intenția de a se întoarce în Ucraina, unde este amenințat cu extrădarea în Georgia, dar el nu a oferit mai multe detalii.

(Editor M. Jantovan)

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!