ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

A început turul doi al admiterii în școlile profesionale

11:48 | 15.08.2017 Categorie: Societate

Chişinău, 15 aug. /MOLDPRES/. Peste 3400 de locuri în şcolile profesionale vor fi puse la dispoziţia tinerilor în turul doi de admitere. Aceştia pot depune dosarele între 16-25 august, comunică MOLDPRES.

Potrivit datelor Ministerului Educaţiei, Culturii şi Cercetării, meseriile care au rămas încă neacoperite sînt cele din domeniul agriculturii și construcțiilor, în special în școlile profesionale din raioane. Există totuși şi locuri disponibile pentru meserii solicitate pe piața muncii și predate prin sistem dual.

La concursul de admitere sînt aşteptaţi absolvenții de gimnaziu şi scoli medii dar şi cei de liceu. Lista completă a meseriilor pentru care se desfășoară turul doi al admiterii în școli profesionale și centre de excelență este disponibilă pe portalul www.ipt.md.

Conform sursei citate, cele mai solicitate meserii sînt din domeniul serviciilor și prelucrării alimentelor. Ca și în alți ani, în topul preferințelor sînt bucătarii, chelnerii, dar și electricienii, lăcătușii. Multe dintre aceste meserii, în special în școlile profesionale din capitală, au fost acoperite în totalitate încă în  turul întîi de admitere.

Turul întîi al admiterii în învățămîntul profesional tehnic s-a desfășurat între 17 iulie-12 august. În total, în această perioadă planul de admitere pentru școlile profesionale a fost realizat în proporție de circa 50%. În primul tur al admiterii au fost depuse circa 4400 de cereri în centrele de excelență, 5350 în colegii și 6785 în școlile profesionale.

(Reporter A. Zara, editor M. Jantovan)

img17006208

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!