ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Președintele Poloniei se pronunță împotriva unei Europe cu mai multe viteze

09:40 | 06.09.2017 Categorie: Externe

Varşovia, 6 sep. /MOLDPRES/.Președintele conservator al Poloniei, Andrzej Duda, a atras marți atenția asupra conceptului unei Europe cu mai multe viteze care riscă, în opinia lui, să conducă la "noi brexit-uri" și dezintegrarea UE, relatează AFP, preluată de AGERPRES şi MOLDPRES.

Ideea unei Europe "în mai multe formate" și promovată de o "avangardă" de țări care doresc "să meargă mai departe" în convergența economiilor și politicilor lor este ferm susținută de șeful statului francez, Emmanuel Macron, căruia i s-au alăturat recent premierul belgian, Charles Michel, și cel luxemburghez, Xavier Bettel.

Dacă Uniunea Europeană (UE) "începe să se împartă oficial în uniuni cu mai multe viteze, cu țări având posibilități mai mari de dezvoltare, de decizie care vor putea hotărî oficial soarta celorlalte, își va pierde din atractivitate", a declarat Andrzej Duda în cursul unui forum economic organizat la Krynica, în sudul Poloniei.

Dacă UE încetează să mai fie atrăgătoare pentru țările "excluse din primul cerc al deciziilor", aceasta va marca "începutul sfârșitului său" și va conduce "la numeroase brexit-uri succesive", a subliniat președintele polonez, potrivit textului oficial al discursului, publicat de serviciul său de presă.

În același timp, Andrzej Duda și-a exprimat satisfacția pentru apartenența la UE.

"Merită să faci parte din Uniunea Europeană", a mai afirmat el, în prezența în special al omologului său georgian, Ghiorghi Margvelașvili, și s-a pronunțat pentru deschiderea UE la aderarea unor noi state.

 

 

 

/Editor M.Cucu/

img17006747

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!