ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

SUA și-a reafirmat angajamentul față de Coreea de Sud în contextul amenințărilor Phenianului

18:26 | 06.09.2017 Categorie: Externe

Washington, 6 sep. /MOLDPRES/. Secretarul american al Apărării, Jim Mattis, a reafirmat angajamentul Statelor Unite față de Coreea de Sud în contextul amenințărilor Phenianului, care vor primi "un răspuns zdrobitor", relatează AFP, citată de AGERPRES și MOLDPRES.

În cursul unei conversații telefonice avute marți cu omologul său sud-coreean Song Young-moo pentru a discuta despre noul test nuclear nord-coreean, cel mai puternic de până acum, Jim Mattis a subliniat hotărârea ''fermă'' a SUA de a apăra Coreea de Sud, a spus miercuri purtătoarea de cuvânt a Pentagonului, Dana White.

Fostul general de Marină a reafirmat că "orice amenințare împotriva SUA, a teritoriilor lor sau a aliaților lor va primi un răspuns militar, eficient și zdrobitor", a precizat ea într-un comunicat.

Jim Mattis a făcut afirmații similare duminică, atunci când a precizat că SUA nu vor căuta să obțină "aneantizarea totală" a Coreii de Nord. Dar "avem numeroase opțiuni pentru a o face", a subliniat el.

Această reafirmare a angajamentului american față de aliatul său sud-coreean vine după critici ale lui Donald Trump la adresa omologului său sud-coreean Moon Jae-In, susținător al unui dialog cu regimul lui Kim Kong-Un.

"Coreea de Sud își dă seama, așa cum i-am spus deja, că discursul de pacificare cu Coreea de Nord nu va funcționa. Ei nu înțeleg decât un singur lucru!", a spus el duminică, după al șaselea test nuclear al Phenianului, care a spus că este vorba de un test cu bomba H.

Într-un comunicat comun publicat marți, Departamentul de Stat al SUA și Pentagonul au anunțat crearea unei structuri de dialog strategic americano-coreean care să regrupeze responsabili diplomatici și militari din cele două țări.

Grupul extins de consultare și de strategie de descurajare se va reuniuni o dată pe an, se menționează în comunicat.

(Editor A. Răileanu)

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!