ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Ambasada SUA a lansat, la Biblioteca Naţională, un proiect de salvgardare a Hrisoavelor basarabene din perioada ţaristă

17:30 | 26.09.2017 Categorie: Cultură

Chişinău, 26 sep. /MOLDPRES/. Ambasada SUA, în parteneriat cu Ministerul Educației, Culturii și Cercetării al R. Moldova, a lansat astăzi la Biblioteca Naţională proiectul “Salvgardarea Hrisoavelor basarabene din perioada ţaristă (1812-1917). Proiectul este finanțat prin intermediul Fondului Ambasadorilor pentru Salvgardarea Culturală, informează MOLDPRES.

La  eveniment au participat ministrul Educaţiei, Culturii şi Cercetării, Monica Babuc, Ambasadorul Statelor Unite ale Americii în Republica Moldova, James D. Pettit, bibliotecari, ziarişti, oameni de cultură.

În alocuţiunea sa, ministrul Monica Babuc a menţionat că în cadrul proiectului vor fi restaurate şi conservate circa 170 de documente patrimoniale – colecția de Hrisoave basarabene a Bibliotecii Naţionale a Republicii Moldova, astfel încât aceasta să servească  o temelie solidă pentru cercetători. Oficialul a  adus mulţumiri Ambasadei SUA pentru sprijinul acordat în cadrul acestui proiect, precum şi în multe alte proiecte, cum ar fi Orheiul Vechi,  restaurarea Bisericii Adormirea Maicii Domnului din Căuşeni ş.a.  

La rândul său, Ambasadorul SUA  la Chişinău,  James D. Pettit a afirmat că  datorită acestui proiect, va fi restabilită o colecţie unică de documente, care reflectă viaţa politică, economică, socială şi culturală din acea perioadă.  Potrivit diplomatului, unul din avantajele proiectului este de a oferi posibilitatea de a cunoaşte mai multe despre  R. Moldova şi despre istoria care a marcat acest popor.

Solicitată de MOLDPRES, directoarea Bibliotecii Naţionale, Elena Pintilei a subliniat că grantul respectiv prevede modernizarea proceselor de conservare, restaurare și expunere a documentelor de patrimoniu în cadrul Bibliotecii.  Acesta este în valoare de 55 de mii de dolari SUA şi va re realizat până în primăvara anului 2019.

Potrivit sursei citate, în ajutorul bibliotecarilor vor fi oferite echipamente speciale de curățare, dezinfecție şi creare a microclimei, precum şi mobilier specializat pentru expunerea documentelor de patrimoniu. Totodată vor fi elaborate și programe de formare pentru bibliotecari, cercetători, specialiști în conservare şi restaurare documentară, conduse de experții din străinătate. În cadrul Simpozionului științific internațional, care va avea loc în vara anului 2018, vor fi făcute publice rezultatele cercetărilor istorice şi bibliografice, inclusiv asupra Hrisoavelor basarabene.

Hrisoavele basarabene reprezintă sursa primară de informaţie pentru cercetători, unele dintre acestea fiind singurele documente în limba română, ce reflectă evenimentele locale și internaționale din acea perioadă. 

(Reporter N. Roibu, editor M. Jantovan)

img17007399

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!