ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Cărturarul şi Mitropolitul Nestor Vornicescu a fost comemorat la Chişinău, la 90 de ani de la naştere

17:58 | 03.10.2017 Categorie: Cultură

Chişinău, 3 oct. /MOLDPRES/. Muzeul Național de Literatură „Mihail Kogălniceanu” a organizat astăzi în Sala cu Cămin a Casei Scriitorilor expoziția foto-documentară și medalionul literar cu genericul „Vlădica Nestor Vornicescu – un cărturar basarabean în scaunul mitropolitan al Olteniei”. Evenimentele au fost prilejuite de împlinirea a 90 de ani de la nașterea lui Nestor Vornicescu, înalt ierarh al Bisericii Ortodoxe Române, cunoscut teolog, scriitor, om de știință și de cultură, membru de onoare al Academiei Române și al Academiei de Științe a Moldovei, informează MOLDPRES.

Tot aici a fost lansat volumul „Amintiri despre titani”, care conține evocări ale mitropoliților-cărturari  de sorginte basarabeană Antonie Plămădeală, Bartolomeu Anania și Nestor Vornicescu, apărut de curând la Editura „Cuget Românesc” sub îngrijirea preotului Alexandru Stănciulescu-Bârda.

La manifestare au participat oameni de știință și de cultură, cadre didactice și preoți din mitropoliile Olteniei, a Chișinăului și Moldovei, elevi și profesori de la Liceul „Nestor Vornicescu” din Lozova, satul de baştină al mitropolitului.

În alocuţiunea sa, directorul Muzeului  Naţional de Literatură, Vasile Malaneţchi, a menţionat că expoziţia cuprinde cărţi, documente şi fotografii din arhiva sa personală şi cea a instituţiei. El a subliniat că Mitropolitul Nestor Vornicescu a fost o personalitate marcantă, care a reuşit să se afirme în cultura românească.

Prezent la eveniment, academicianul Mihai Cimpoi a subliniat că Nestor Vornicescu a fost unul dintre teologii care a slujit credinţa şi cultura. „Nestor Vornicescu ne-a dat şi nişte studii despre literatura veche. El a fost un mare cărturar care s-a aplecat asupra manuscriselor vechi. A fost prezent la foarte multe manifestări, organizate de Academia Română şi Academia de Ştiinţe a Moldovei. Trebuie să facem o carte de amintiri basarabene despre această personalitate deosebită a culturii noastre”, a accentuat Mihai Cimpoi. La rândul său, profesorul din Craiova, Toma Rădulescu, a afirmat că Mitropolitul Nestor Vornicescu a purtat un respect deosebit pentru locurile natale şi a ştiut să-şi ducă crucea până la capăt.

Nestor Vornicescu s-a născut la 1 octombrie 1927 în satul Lozova din județul Lăpușna, astăzi raionul Străşeni, în familia răzeșilor Vasile și Vera Vornicescu. Școala primară a făcut-o în satul natal, apoi a studiat la seminarul monahal la Mănăstirea Neamț (1946-1948) și seminarul monahal superior la aceeași mănăstire (1948-1951). A urmat Institutul Teologic din București (1951-1955), cursurile de doctorat în teologie la același institut (1955-1958) și cursuri postuniversitare la Bossey și Geneva în Elveția (1969-1970). Doctoratul și l-a luat la București în 1983. A fost preot la catedrala episcopală din Iași (1958-1962), stareț al Mănăstirii „Sf. Ioan cel Nou” de la Suceava (1960-1966), apoi stareț al Mănăstirii Neamț. La 27 decembrie 1970, mitropolitul Firmilian al Olteniei l-a hirotonit episcop-vicar la Craiova. De la 23 aprilie 1978 a devenit mitropolit al Olteniei.

Nestor Vornicescu a scris numeroase cărți, articole și studii pe teme patristice, istorice și ecumenice. A publicat în țară și străinătate. A participat la multe congrese, simpozioane și alte întruniri internaționale. A susținut și desfășurat acțiuni filantropice în cadrul eparhiei. A fost decorat cu ordinul „Crucea Sfântului Mormânt” al Patriarhiei Ierusalimului, cu ordinul „Sf. Ap. Petru și Pavel” al Patriarhiei Antiohiei, cu ordinul „Sf. Andrei” al Patriarhiei Constantinopolului, cu ordinul „Sf. Sofronie Vraceanski” al Patriarhiei Bulgare şi cu alte distincţii bisericeşti. În 1996 a fost ales membru de onoare al Academiei Române. Nestor Vornicescu a murit la 17 mai 2000 la spitalul județean Craiova în urma unui atac de cord.

(Reporter N. Roibu, editor A. Răileanu)

img17007646

img17007646

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!