ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Comisia Europeană s-a arătat dispusă să susțină proiectul de creare la Universitatea din Bălți a Centrului de Inovare

13:13 | 17.10.2017 Categorie: Regiuni

Chişinău, 17 oct. /MOLDPRES/. Reprezentanţi ai Comisiei Europene, Programului Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare  și ai Agenției SUA  pentru Dezvoltare Internațională (USAID) s-au arătat dispuşi să cofinanţeze proiectul de creare a Centrului de Inovare şi Transfer Tehnologic (CITT) de la Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălți (USARB). Potenţialii parteneri au vizitat recent Regiunea de Nord a ţării, unde s-au informat asupra perspectivelor de dezvoltare locală şi rolului CITT în acest sens, transmite MOLDPRES.

Rectorul Universităţii “A. Russo”, Ion Gagim, a afirmat la întâlnirea cu delegaţii donatorilor externi că vede în principala instituţie de învăţământ  din Bălți un centru de dezvoltare regională, nu doar unul educațional. „În condițiile actuale, Universitatea din Bălți trebuie să aplice noi abordări și să se implice mult mai mult în cercetări științifice, formând parteneriate internaționale”, a specificat rectorul.

La rândul său, viceprimarul de Bălţi, Leonid Babii, a menţionat că „fără investiții străine directe economia municipiului nu poate fi relansată”. În context, demnitarul a spus că Primăria mizează în continuare pe dezvoltarea întreprinderilor mici și mijlocii, dar și pe noile tehnologii.

Potrivit lui Severin Strohal, șef adjunct al Unității pentru Extindere și Parteneriat Estic din cadrul Comisiei Europene, o decizie în privința susținerii proiectului implementat de Agenţia de Dezvoltare Regională Nord va fi luată după ce echipa sa va analiza climatul socio-economic local și regional, precum și tendințele dezvoltării sectorului tehnologiilor informaționale la USARB.

Printre instituțiile care și-au anunțat deja disponibilitatea să sprijine crearea viitorului Centru de la Bălţi este USAID și Ambasada Suediei la Chișinău. Totodată, proiectul are șanse să beneficieze și de susținerea Guvernului Cehiei, iar Institutul de Inovații și Tehnologii în Dezvoltarea Regională din cadrul Faculty of Information Studies din orașul Novo Mesto (Slovenia) caută în nordul ţării parteneri pentru a colabora în domeniul cercetării, inovării și transferului tehnologic.

Valoarea proiectului de creare a Centrului este de 11,7 milioane de lei, solicitați din Fondul Naţional de Dezvoltare Regională. Partenerii internaţionali vor cofinanţa crearea Centrului prin Proiectul de Competitivitate din R. Moldova. Consiliul Național de Coordonare a Dezvoltării Regionale a aprobat deja alocarea a 6 mln de lei  pentru lucrările ce urmează a fi efectuate pe parcursul anului curent.

(Reporter L. Grubîi, editor M. Jantovan)

img17008076

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!