ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Comunicat de presă al Agenţiei Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale

13:37 | 19.10.2017 Categorie: Comunicate

Delegaţie oficială din Republica Belarus, în vizită la Chişinău

Chişinău, 19 oct. /MOLDPRES/. O delegaţie din Republica Belarus, condusă de directorul general al întreprinderii „Belmedpreparaty”, Valerii Şevciuc, din care fac parte producătorii de medicamente, întreprinde în aceste zile o vizită de lucru în Chişinău. Reprezentanţii de la Minsk deja au avut o întrevedere cu conducerea Agenţiei Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale (AMDM), fiind abordate subiectele ce vizează înregistrarea şi autorizarea medicamentelor şi dispozitivelor medicale în Republica Moldova, procedura de formare a preţurilor, problemele cu care se confruntă producătorii beloruşi, precum şi etapa de pregătire pentru următoarea şedinţă a Comisiei interguvernamentale de cooperare comercial-economică moldo-belarusă.

Directorul general al AMDM, Vladislav Zara, a declarat că în Republica Moldova sunt înregistrate 4 companii din Republica Belarus, cota cărora pe piaţa farmaceutică constituie 2%. «La moment, pe piaţă există 99 de preparate farmaceutice, dintre care 73% constituie preparate Rx, adică eliberate cu prescripţia medicilor. Agenția Medicamentului va susţine şi în continuare producătorii din Belarus și va dezvolta cooperarea în vederea atingerii obiectivului principal: asigurarea calității, siguranței și eficienţei medicamentelor”, a menţionat oficialul. Totodată, Vladislav Zara a amintit de Memorandumul de cooperare semnat săptămâna trecută cu Centrul de Expertiză şi Testare în Sănătate de la Minsk, care este o nouă etapă de parteneriat între autorităţile de reglementare.

La rândul său, Valerii Şevciuc a declarat că autorităţile de la Minsk sunt interesate în aprofundarea colaborării. „Avem o rezervă colosală pentru un parteneriat productiv. Suntem interesaţi să majorăm exporturile de medicamente în Republica Moldova, care este şi o punte de legătură cu Uniunea Europeană. În prezent, tindem să implementăm standardele internaţionale în acest domeniu”, a spus oficialul.

Totodată, părţile au discutat posibilitatea organizării seminarelor şi şedinţelor comune în vederea realizării schimbului de experienţă.

Membrii delegaţiei au vizitat Laboratorul pentru controlul calităţii medicamentelor, după care au purtat discuţii cu distribuitorii de preparate farmaceutice. Totodată, ei urmează să aibă o întrevedere cu conducerea Ministerului Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale.

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!