ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

FMI prognozează o creștere cu 3.8 la sută a economiei Republicii Moldova în anul 2018

10:39 | 09.10.2018 Categorie: Economie

Chişinău, 9 oct. /MOLDPRES/. Fondul Monetar Internațional (FMI) a revizuit în creștere estimările privind evoluția economiei moldovenești în anul 2018 la 3.8 la sută, potrivit raportului „World Economic Outlook”, publicat astăzi. În raportul din aprilie acest an se anticipa un avans al economiei de 3.5 la sută, informează MOLDPRES.

Economia Republici Moldova va înregistra o creștere de 3.8 la sută în anul 2018 și, respectiv, în 2019, prognozează FMI în ediția din luna octombrie a raportului privind perspectivele economiei mondiale. Previziunile sunt peste media pe Comunitatea Statelor Independente /CSI/. Fondul Monetar anticipează pentru țările CSI o creștere economică în medie de 2.3 la sută în anul 2018 și 2.4 la sută în 2019.

FMI a îmbunătățit prognoza de creștere a economiei moldovenești pentru anul 2018, ca urmare a celei de-a treia evaluări a Programului de colaborare cu Republica Moldova din martie curent. În opinia experților FMI, creșterea veniturilor reale ale populației, majorarea remiterilor de la cetățenii Republicii Moldova care muncesc peste hotare și efectele generate de relaxarea politicii monetare vor susține consumul privat, în timp ce investițiile private vor încetini până la alegeri. Exporturile vor rămâne sub presiune din cauza aprecierii cursului de schimb, scăderii exporturilor agricole și din cauza cererii interne stabile.

Estimările pentru Ucraina sunt în creştere, de la 3.2 la 3.5 la sută, iar pentru Federația Rusă rămân aceleaşi, 1.7 la sută pentru anul 2018.

FMI a revizuit în scădere prognoza privind rata inflației la 3.6 la sută, față de 4.7 la sută cât estima în aprilie 2018. Potrivit ultimului raport al Fondului, deficitul contului curent al Republicii Moldova va fi de 7.4 la sută din Produsul Intern Brut, un pronostic mai rezervat decât cel din primăvara acestui an, când anticipa un deficit de 3.7 la sută. 

Potrivit Biroului Naţional de Statistică, în semestrul I al anului 2018, economia moldovenească a înregistrat o creștere în termeni reali cu 4.5 la sută față de perioada similară a anului precedent, până la peste 81.7 miliarde de lei, prețuri curente de piață. Ministerul Economiei și Infrastructurii se aștepta la o valoare a PIB-ului de 163 miliarde de lei și o majorare a acestuia cu 3.8 la sută. Datele Ministerului Economiei denotă că, în anii 2013-2016, PIB-ul țării a crescut în valoare nominală cu 40 miliarde de lei, iar până în 2021 se așteaptă la un avans de 50 miliarde de lei.

(Reporter V. Bercu, editor A. Răileanu)

img18009038

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!