ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Meteorologii au anunţat ninsori în următoarele zile

16:15 | 12.12.2018 Categorie: Societate

Chişinău, 12 dec. /MOLDPRES/. Frig în timpul nopţii, temperaturi pozitive ziua, cer variabil şi ninsori slabe în toată ţara – acestea sunt prognozele meteorologilor pentru următoarele zile, transmite MOLDPRES.

Valentina Benzin, sinoptician coordonator în cadrul serviciului Hidrometeorologic de Stat (SHS), a menţionat pentru Agenţie că vremea în următoarele zile, dar şi în weekend, va fi caracterizată de valori termice cuprinse între 0-3 grade, ziua, la nord, şi 1-5 grade Celsius, în zonele de centru şi sud. Noaptea, mercurul termometrelor va coborî sub zero şi va atinge în medie pe ţară minus 5 grade Celsius. Pe parcursul zilei de joi, în toată ţara se aşteaptă ninsori, vântul va sufla slab din nord-vest.

În Chişinău, în această noapte vor fi minus două grade, iar mâine se vor înregistra două grade.

Conform meteorologiei populare, dacă primele săptămâni din decembrie sunt geroase, vremea se va menține la fel şi în următoarele zece săptămâni. Zăpadă multă şi gerul din decembrie prevestesc grâu şi bucate din belşug. Săptămâna curentă este marcată şi de sărbătoarea Sfântului Andrei, numit şi cel Întâi Chemat. Potrivit scrierilor, Sfântului Andrei i-au fost încredințate spre evanghelizare ținuturile din regiunea Mării Negre, acesta predicând atât în sudul Basarabiei, cât și în Sciția Mică, Dobrogea de astăzi. 

Ajunul Sfântului Andrei, care va fi în această seară, are un farmec aparte pentru moldoveni. Se crede că în aceasta noapte "umblă strigoii" să fure "mana vacilor", "minţile oamenilor" şi "rodul livezilor". Tot în această noapte, fetele fac farmece şi încearcă să-şi afle viitorul iubit. Unii bătrâni observă cerul în noaptea de Sfântul Andrei şi prezic dacă noul an va fi bogat sau sărac, ploios sau secetos, dar şi dacă va fi pace sau război. Mai multe biserici din Moldova au ca ocrotitor pe Sfântul Andrei.

img18011117

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!