ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Autoritățile au stabilit o serie de acțiuni pentru a obține dreptul de a exporta în UE carne și ouă

12:30 | 15.03.2019 Categorie: Economie

Chişinău, 15 mar. /MOLDPRES/. Ministrul Economiei și Infrastructurii, Chiril Gaburici, a convocat astăzi o ședință de lucru cu reprezentanții Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) privind evaluarea implementării Planului de acțiuni pentru obținerea de către Republica Moldova a dreptului de a exporta în Uniunea Europeană carne de pasăre și ouă de categoria B, informează MOLDPRES.

Pentru a putea exporta produsele de origine animalieră în UE, Republica Moldova trebuie să treacă cu succes misiunea de audit a DG-Sante, care este preconizată pentru luna septembrie a anului curent, îndeplinind o serie de condiții de bază. 

„Am stabilit împreună cu ANSA o serie de acțiuni care urmează a fi realizate în termen de o săptămână. Astfel, Agenția urmează să prezinte informații complete privind acreditarea laboratoarelor la standardul internațional ISO 17025 și pregătirea operatorilor naționali din domeniul fabricării produselor de origine animalieră”, a declarat Chiril Gaburici.

La ședință s-a mai convenit asupra organizării unei ședințe comune cu partenerii din România pentru a discuta despre tranzitul produselor compuse prin Uniunea Europeană.

Potrivit Ministerului Economiei, exporturile produselor moldovenești pe piața UE în perioada anului 2018 au atins o valoare de 1,86 mlrd de dolari SUA, reprezentând astfel 68,79% din totalul exporturilor Republicii Moldova. 

img19002079

img19002079

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!