ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Săptămâna curentă va fi determinată de vreme instabilă

14:41 | 16.03.2020 Categorie: Societate

Chişinău, 16 mar. /MOLDPRES/. Săptămâna care a început va fi determinată de vreme însorită ziua şi ger noaptea, fără precipitaţii, transmite MOLDPRES cu referire la Serviciul Hidrometeorologic de Stat (SHS).

Potrivit meteorologilor, în următoarele zile se aşteaptă valori termice între 8-15 grade Celsius, ziua. Gerul nocturn se va menţine până joi, 19 martie, când vremea se va încălzi cu câteva grade. Astfel, în a doua jumătate a săptămânii temperaturile diurne vor oscila între 13-18 grade Celsius, iar cele din perioada nopții – între 2-7 grade de căldură.

Conform specialiştilor SHS, dezgheţul solului până la adâncimea de 30 cm se semnalează, de obicei, în intervalul 10-17 martie, dezgheţul total – în intervalul 11-20 martie. Zvântarea solului până la consistenţa plastică, moale, se constată, în general, în perioada 18-28 martie, fiind un indiciu al termenului optim pentru începutul lucrării solului în perioada premergătoare semănatului. Reluarea vegetaţiei culturilor de toamnă pe  teritoriul ţării are loc în medie în intervalul 16-25 martie.

În primăverile foarte timpurii vegetaţia poate fi reluată la sfârşitul lunii februarie, în cele târzii – la mijlocul lunii aprilie. Rezervele de umezeală productivă în stratul de sol cu grosimea de un metru la momentul reluării vegetaţiei culturilor de toamnă sunt în general bune (140-160 mm) pe o mare parte a teritoriului, în raioanele extreme de sud – satisfăcătoare (125-135 mm). Asemenea rezerve de umezeală asigură creşterea energică a culturilor de toamnă. În unele primăveri, deosebit de aride, rezervele de umezeală productivă în stratul de sol cu grosimea de un metru sunt insuficiente şi constituie 60-70 mm.

Până pe 20 martie, în mare parte a ţării este valabil Codul galben de secetă hidrologică. Fenomenul este cauzat de temperaturile ridicate și lipsa precipitațiilor esențiale, fiind valabil în bazinul râului Prut, în aval de lacul de acumulare Costești-Stânca și râurile mici din centrul și sudul țării. În context, Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului a solicitat populaţiei şi, mai ales, agenţilor economici să consume raţional resursele de apă.

img20002345

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!