ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Ciocnirea civilizațiilor, frontul de est (1)

12:27 | 26.05.2022 Categorie: Interviuri, Comentarii, Evenimente

Într-un interviu pentru agenția CNN, un tânăr ofițer ucrainean, militar profesionist în a patra generație, aflat în prima linie a apării Harkovului, a declarat că invazia Rusiei a fost previzibilă și oricum, de sute de ani Moscova a nimicit din fașă orice încercare de independență a Ucrainei. „Știam că ne vor ataca. Dacă nu azi, peste o săptămână, peste un an, peste o sută de ani, dar ne vor invada, pentru că în fondul lor genetic este prezent puternic instinctul de năvălitor”, a conchis tânărul ofițer.

Apariția lucrării lui Samuel Huntington „Ciocnirea civilizațiilor” a stârnit o adevărată furtună în mediul științific și politic. Autorul, după o analiză profundă a particularităților și diferențelor civilizaționale ajunge la concluzia că viitoarele războaie vor apărea anume în această falie civilizațională. Evenimentele din următoarele decenii i-au dat dreptate. Numai că timpul a făcut unele corecții și paradigma clasică a clasificărilor civilizaționale au suferit în ultimii 30 de ani schimbări esențiale.

Occidentul, în mod tradițional, situa țările cu o religie ortodoxă dominantă în categoria civilizației ortodoxe. Însă, transformările profunde care s-au declanșat preponderent odată cu destrămarea lagărului socialist, au generat un demers și parcurs prooccidental al fostelor țări comuniste. Grecia, care este ortodoxă, s-a integrat anevoios, dar sigur, în civilizația occidentală, dat fiind faptul că a evitat comunismul. Moldova, Ucraina, Belarus au fost rupte sute de ani de cultura occidentală și sub umbrela ideologică a comunismului au trecut prin calvarul autoritarismului. Bulgaria și România s-au aflat mai puțin timp în zona comunismului, însă au trebuit să treacă aproape două decenii după revoluții pentru a păși sigur pe calea acceptării valorilor occidentale.

După experiența diabolică a comunismului autoritar, cu mari rezerve mai poți vorbi despre civilizația ortodoxă. E adevărat că în cultură s-au încetățenit foarte multe elemente generate de ortodoxie. Însă, regimurile comuniste, preluând lucrurile convenabile de la religie, au impus într-o manieră dictatorială un tip socio-cultural nou - „Homo Sovieticus”, cum l-a botezat inspirat filosoful Alexandr Zinoviev. Împăcarea cu lipsa totală de libertăți politice, acceptarea guvernărilor ca ceva aproape de divinitate, perpetuarea senzației de țară asediată în permanență de dușmani externi, izolarea culturală față de alte civilizații și valori – toate au creat o matrice culturală care se distanța decisiv de esența civilizației ortodoxe în conceptul clasic despre ea.

Ingineriile sociale oribile din zona ortodoxă au fost posibile din cauza izolării popoarelor din estul Europei de marile procese culturale, filosofice și religioase care au avut loc în occident la momentul despărțirii de feudalism. Renașterea, iluminismul și reforma Bisericii au impus în Vestul Europei o răsturnare uriașă în conștiința colectivă. Omul, cetățeanul ca făuritor al ordinii politice, ca izvor al puterii, respectul pentru drepturi și libertăți, dezvoltarea accelerată ca urmare a reformelor economice, au intrat puternic și ireversibil în viața occidentală. Astfel, au fost puse bazele unei noi civilizații – cea occidentală.

Țările ortodoxe au lâncezit în autoritarism și subdezvoltare. Comunismul a preluat cinic aproape toate perceptele din ortodoxie, mai având tupeul să se declare ateist. Poporul român așezat în calea incursiunilor barbare spre Roma și Constantinopol, s-a retras în munți și păduri și pe o îndelungată perioadă istorică a fost lipsit de cultura urbană cu toate foloasele ei. „Evadați din istorie”, așa a numit acele timpuri întunecate din istoria noastră marele poet și filosof român Lucian Blaga în lucrarea sa „Trilogia culturii”. Mentalitatea românească a fost marcată timp de câteva secole de un fatalism aproape indestructibil, care a constituit un teren favorabil pentru autoritarism.

Imediat după căderea comunismului debutează un fenomen spectaculos, numit fuga de Rusia, generatoare de regimuri autoritare și arhitectul „Homo Sovieticus”. Astăzi, Moscova acuză occidentul că a extins periculos de mult NATO. Politicienii ruși se prefac a nu înțelege că nu NATO a năvălit peste țările post-comuniste, ci ele au fugit de regimul și valorile împărtășite în continuare de fosta metropolă sovietică. Odată cu căderea comunismului și acceptarea liberii circulații, țările est europene au fortificat demersurile pro-occidentale, au demarat reforme după modelul vestic și treptat au ales să facă parte din UE și NATO.

A început marea transformare a Homo Sovieticus în cetățean european, care îmbrățișează din plin valorile occidentale.

Va urma

Foto: zen.yandex.ru

img22003954

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!