ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Actorul și umoristul Pavel Bechet ar fi împlinit 65 de ani

07:27 | 05.07.2022 Categorie: Cultură

Chişinău, 5 iul. /MOLDPRES/. Regretatul actor, umorist și textier Pavel Bechet ar fi împlinit astăzi 65 de ani, informează MOLDPRES.

S-a născut pe 5 iulie 1957 în satul Vadul-Leca, raionul Telenești. A absolvit Universitatea de Stat din Moldova și Institutul de Arte ”G. Musicescu” din Chișinău. A activat la Teatrul Național „Mihai Eminescu” și la Teatrul Republican de Păpuși „Licurici”. De-a lungul anilor, a colaborat cu Compania Teleradio Moldova. S-a remarcat în spectacole de autor, a semnat texte pentru cântece, monologuri umoristice înmănuncheate în șase casete.

Pavel Bechet a fost celebru prin mai multe spectacole, ca de exemplu: ”Bărbați fără păcate sau ”Lume, lume, ai la glume”, unele jucate alături de Gheorghe Urschi. A scris texte pentru mai multe piese de muzică ușoară și populară pentru mai mulți cântăreți din R. Moldova și România, inclusiv cea intitulată ”Dragoste nemărginită”, interpretată de Gheorghe Țopa. Piesa semnată de Pavel Bechet, pe muzica lui Oleg Țurcanu, a devenit șlagăr imediat de la lansarea ei. Pentru prima dată, Gheorghe Țopa a interpretat-o la un spectacol de la Teatrul de vară din Chișinău, la care au participat și artiști români. La Podul de Flori de pe Prut, care a avut loc la 6 mai 1990, difuzoarele din stânga Prutului transmiteau întruna piesa lui Gheorghe Ţopa, scrisă pe versurile lui Pavel Bechet.

În 2000, actorul a fost distins cu Medalia ”Meritul Civic”, ”pentru activitate creatoare prodigioasă, contribuție substanțială la propagarea valorilor naționale şi înaltă măiestrie artistică”.

Pavel Bechet s-a stins din viață la 8 iulie 2002 în urma unei boli incurabile. Din 2007, Gimnaziul din satul natal, Vadul-Leca, Telenești, îi poartă numele.

img22004979

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!