ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Președintele CCI: Doar prin investiții, vom putea să creștem economia națională și capacitatea companiilor autohtone de a fi competitive pe piață

12:48 | 26.05.2023 Categorie: Interviuri, Comentarii, Evenimente

Președintele Camerei de Comerț și Industrie a Republicii Moldova (CCI a RM), Sergiu Harea, a acordat un interviu în exclusivitate Agenției Informaționale de Stat MOLDPRES pe subiecte de actualitate, promovarea produselor autohtone pe piețele internaționale și desfășurarea Galei Businessului Moldovenesc din vara acestui an.

MOLDPRES: În anul 2023, Camera de Comerț și Industrie va organiza 50 de târguri și expoziții atât în Republica Moldova, cât și peste hotarele țării. Ce alte activități planificați să desfășurați în acest an pentru a susține agenții economici din țara noastră în promovarea produselor autohtone?

Sergiu Harea: În toamna acestui an vom sărbători 105 ani de la formarea Camerei de Comerț și Industrie. Activitatea camerală are o istorie seculară și pe parcursul acestor ani am încercat să susținem și să promovăm companiile autohtone care dezvoltă afaceri pe teritoriul Republicii Moldova. Cele mai cunoscute activități ale Camerei țin de promovarea businessului pe piața internă și cea externă. Domeniul expozițional este unul foarte important pentru noi. Nu în zadar am aprobat în acest an un plan de 50 de activități expoziționale. După perioada pandemică și ulterior izbucnirea războiului din Ucraina, practic trei ani de zile activitatea expozițională în Republica Moldova a fost în pauză. Am încercat să organizăm expoziții virtuale, dar acestea nu sunt atât de interesante pentru consumatori. În aceste condiții, exista o solicitare iminentă din partea agenților economici de a ieși în fața consumatorilor și de a arăta ce au reușit în această perioadă pandemică pe piața locală și pe cea internațională. Am reușit să planificăm organizarea a cinci expoziții în statul vecin România. Lansăm la Chișinău activitatea expozițională Bookfest, ulterior ne vom pregăti de expoziția pe domeniul agroalimentar „Indagra food”, desfășurată la București. Alte domenii pe care se axează activitatea CCI încep de la promovarea exporturilor și atragerea investițiilor, întâlniri bilaterale, forumuri de afaceri, promovarea companiilor, pregătirea specialiștilor, organizarea activităților de promovare a companiilor străine care doresc să investească în țara noastră. CCI practic zilnic desfășoară activități de susținere și promovare  a antreprenorilor autohtoni.

MOLDPRES: La sfârșitul săptămânii trecute, CCI a organizat la Cluj, România expoziția „Republica Moldova Prezintă”. Cum au fost primiți producătorii autohtoni de consumatorii din România și care sunt cele mai solicitate produse moldovenești pe piața română?

Sergiu Harea: În anul 2016, CCI a venit cu inițiativa organizării expozițiilor „Republica Moldova Prezintă” în România. Primul eveniment a fost organizat la Iași în același an. Ulterior am decis să ne extindem și cu suportul Camerelor județene am reușit să organizăm astfel de evenimente și la Ploiești, Brașov, Baia Mare. Totodată, existau mai multe solicitări de a ajunge și la Cluj, dat fiind faptul că avem o diasporă extraordinară în această regiune. În acest an, pentru prima dată, am mers la Cluj și am beneficiat de oportunitatea de a participa la Zilele Orașului. La expoziție au participat 22 de companii care au promovat produsele autohtone, băuturi alcoolice, băuturi răcoritoare, fructe uscate, uleiuri, produse din patiserie. Am rămas surprinși de deschiderea și de interesul cetățenilor clujeni față de produsele noastre. Au fost foarte mulți vizitatori și totodată, producătorii noștri au primit mai multe oferte de a semna contracte de colaborare cu antreprenori străini. După fiecare expoziție pe care noi am organizat-o în municipiile din România, au fost lansate livrări de produse din Republica Moldova pe această piață, ceea ce contribuie esențial la dezvoltarea companiilor autohtone pentru că piața din România este una destul de competitivă, iar produsele moldovenești sunt foarte solicitate peste Prut. România este principalul nostru partener comercial, dar și o punte pentru piețele europene cu peste 500 mln de consumatori. Cu standul „Republica Moldova Prezintă” am fost la expoziții și în Ucraina și Belarus.

MOLDPRES: După succesul de la Cluj, expoziția „Republica Moldova Prezintă” va ajunge și la Brașov, în luna iunie, dar și în alte orașe din România. Ce noutăți vor aduce evenimentele din acest an pentru consumatorii din România și dacă planificați expoziții similare în alte țări?

Sergiu Harea: Următoarea expoziție va fi organizată la Brașov, unde am fost anterior de două ori. În premieră, în acest an la expoziție va fi organizat și un Festival al vinului. Totodată, vor avea loc degustări de produse moldovenești și un mic concert al ansamblurilor populare din țara noastră. Antreprenorii din diferite sectoare ale economiei naționale pot depune actele de participare la eveniment până la data de 31 mai curent. Preconizăm să avem peste 60 de companii în Piața Sfatului - un loc central unde sunt vizitatori nu doar din România, dar și din alte țări ale lumii. Avem solicitări și din alte județe din România  pentru a organiza astfel de evenimente, dar nu reușim să mergem peste tot, pentru că nici posibilitățile antreprenorilor noștri nu sunt atât de mari încât să poată merge săptămânal sau lunar într-o expoziție peste hotare. Încercăm să găsim și alte oportunități pentru alte piețe pentru a merge cu producătorii autohtoni în cadrul unor expoziții tematice, cum ar fi cele pentru vinificatori. De exemplu, o să mergem la „Green week” în Germania anul viitor pe domeniul fructe și legume. La organizarea evenimentelor peste hotare avem până la 10 contracte semnate între părți, ceea ce este un lucru bun, pentru că de acolo se întorc companiile noastre încrezute că pot să investească în țara noastră și să crească exporturile.

MOLDPRES: În luna iunie, la Chișinău va fi organizată Gala Businessului Moldovenesc, în cadrul căreia vor fi anunțați câștigătorii concursurilor „Marca comercială a anului” și „Premiul pentru realizări în domeniul calității”. Câți antreprenori au depus dosarele de participare la concurs?

Sergiu Harea: Ne bucură faptul că antreprenorii sunt interesați să-și  promoveze brandurile, mărcile comerciale, dar și faptul că investesc în calitatea produselor și serviciilor lor. În acest an, avem un număr de 110 companii care au depus la 16 nominalizări la concursul „Marca comercială a anului” și 45 de cereri la „Premiul pentru realizări în domeniul calității”. Numărul dosarelor depuse este cu aproximativ 10 la sută mai mare decât în anul precedent la ambele concursuri. La Gala Businessului Moldovenesc vor participa peste 200 de companii autohtone. Avem scopuri clare: să scoatem în evidență investițiile în proprietatea intelectuală și în calitate, pentru că odată ce suntem pe piața globală este important să perseverăm în calitate. Piețele europene sunt foarte „alintate”, toți urmăresc calitatea. Consumatorii europeni sunt atenți la ceea ce consumă și atunci investiția în calitate este ceea ce contează. Pe parcursul anilor, 1800 de mărci au fost promovate și susținute de către CCI grație concursului „Marca comercială a anului”, iar la concursul „Premiul pentru realizări în domeniul calității” au participat până în prezent peste 500 de companii.

MOLDPRES: Ce practici internaționale ar putea prelua agenții economici din Republica Moldova pentru sporirea competitivității produselor autohtone pe piețele străine?

Sergiu Harea: Practic săptămânal avem organizate expoziții cu participarea antreprenorilor din Republica Moldova peste hotarele țării. Săptămâna trecută am fost în Italia și în Turcia cu o echipă de câte 10 antreprenori, care au avut ocazia să descopere noutățile din domeniul activității economice în Europa. Totodată, săptămâna aceasta am organizat evenimentul dedicat Zilei designului italian în Moldova „Poduri și infrastructura străzilor”, precum și am avut o întrevedere cu o delegație din Azerbaidjan. În cadrul acestor evenimente, antreprenorii preiau cele mai bune practici, inclusiv posibilitatea de a importa tehnologii avansate pentru a răspunde competitivității. Competiția este una extrem de mare pe piața UE și aici tot timpul trebuie să vii cu noutăți, cu micșorarea costurilor, cu o productivitate mai ridicată a muncii, dar și cu nuanțe naționale tradiționale. Nu în zadar Guvernul și noi insistăm pe investiții pe anumite sectoare, cum ar fi procesarea, domeniul IT, industrializarea economiei, pentru că doar astfel vom putea să creștem economia națională, dar și capacitatea companiilor autohtone de a fi competitive pe piață. Aceste experiențe internaționale aduc plus valoare companiilor noastre. Încurajez companiile să fie active în a-și promova interesele, dar și a investi în ceva nou, care să scoată în evidență produsele autohtone. Sperăm că odată cu lansarea  negocierilor de aderare ale Republicii Moldova la Uniunea Europeană vom avea foarte multe programe de suport pentru toate ramurile economiei naționale. Trebuie să ne pregătim de pe acum să putem să valorificăm acele oportunități și posibilități care ni le oferă UE.

MOLDPRES: Domnule Sergiu Harea, vă mulțumim pentru amabilitatea de a acorda acest interviu agenției noastre.

img23004267

img23004267

img23004267

img23004267

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!