ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Directorul Centrului de Excelență în Viticultură și Vinificație: „Absolvenții instituției aduc impulsuri puternice în creșterea și dezvoltarea sectorului vitivinicol"

10:38 | 13.06.2023 Categorie: Interviuri, Comentarii, Evenimente

Directorul interimar al Centrului de Excelență în Viticultură și Vinificație, Svetlana Cociorvă, a acordat un interviu în exclusivitate Agenției Informaționale de Stat MOLDPRES, în care a vorbit despre oferta educațională pentru următorul an de studii, oportunități de studii, angajarea în câmpul muncii și perspectiva ramurii vitivinicole în țara noastră.

MOLDPRES: Centrul de Excelență în Viticultură și Vinificație din Chișinău are o istorie bogată, fiind fondat în anul 1842. Pe parcursul anilor, instituția a pregătit mai mult de 25 de mii de specialiști. În această perioadă, cum a evoluat activitatea instituției în contextul schimbărilor din domeniul vitivinicol?

Svetlana Cociorvă: Suntem o instituție de învățământ cu profil vitivinicol, care este a doua în Europa cu o istorie atât de vastă. Pe parcursul anilor, instituția a avut multe coborâșuri și urcușuri, însă misiunea instituției a rămas aceeași – să pregătim specialiști calificați pentru sectorul real, chiar dacă au existat unele dificultăți atunci când instituția a fost divizată de întreprinderea Colegiul Național de Viticultură și Vinificație din Chișinău, întrucât am fost componentă a acestuia. În anul 2016, atunci când ne-am reorganizat, am devenit Centru de Excelență în Viticultură și Vinificație din Chișinău și era necesar să ieșim din anonimat și să ne promovăm ca instituție separată. Ne-a fost destul de greu și, pentru ca să putem evolua, am încercat să atragem proiecte de investiții ca să dezvoltăm capacitatea instituțională și baza tehnico-materială. Astfel, a fost dotat laboratorul de viticultură, creată o sală pentru cursuri de formare, sală de turism, sală de calculatoare. Totodată, a fost creat un laborator de sommelier, unde sunt pregătiți specialiști în domeniul degustării vinurilor, servirea și deservirea meselor pentru turiști. Toate aceste acțiuni aduc un prestigiu instituției pentru că atunci când baza tehnico-materială este bine dezvoltată, instituția poate pregăti cadre calificate. La fel, am participat la târguri, am organizat diverse seminare și ateliere, care să prezinte informații despre activitatea Centrului de Excelență. Am reuși să ne dezvoltăm prin extinderea lotului demonstrativ prin plantarea viței-de-vie și plantarea livezii, care reprezintă un punct forte în pregătirea elevilor în stagiul de practică. Mai avem mult de lucru, avem un colectiv tânăr, bine consolidat și împreună reușim să atingem scopurile propuse.

MOLDPRES: Care este oferta educațională pentru următorul an de studii?

Svetlana Cociorvă: În prezent, există patru facultăți la forma inițială și trei facultăți la forma de învățământ dual. Totodată, desfășurăm cursuri de formare continuă, trening-uri și ateliere. Cel mai des, atunci când se desfășoară stagiile de practică, tinerilor li se propune un loc de muncă. În perioada stagiului de practică, aceștia sunt angajați, fapt care reprezintă un beneficiu pentru ei întrucât sunt motivați cu un salariu. După finalizarea stagiului, în jur de 50% din tineri sunt angajați la locul realizării acestuia. Agenții economici au doar cuvinte de laudă despre elevi, susțin că aceștia sunt bine pregătiți din punct de vedere teoretic și deja baza practică este fortificată în cadrul întreprinderilor. Totodată, tinerii care studiază la facultatea Turism își fac stagiile de practică la agențiile de turism. 

În acest an, în cadrul instituției va avea loc înmatricularea elevilor în baza studiilor gimnaziale, cu susținerea examenelor de BAC la dorință. Durata studiilor este de patru ani. Tinerii pot depune actele la specialitățile: Turism; Organizarea serviciilor în hoteluri și complexe turistice; Tehnologia produselor obținute prin fermentare; Viticultură și oenologie. Totodată, va avea loc înmatricularea elevilor în baza diplomei de BAC/11 clase sau meserii conexe la specialitățile: Turism și Tehnologia produselor de origine vegetală. Durata studiilor este de doi ani. De asemenea, am anunțat înmatricularea elevilor în baza studiilor gimnaziale la meseria Viticultor-vinificator, cu o durată de doi ani.

Pe lângă acestea, desfășurăm cursuri de formare continuă pentru specialități: contabilitate și Program 1 C. De asemenea, recent a fost lansat cursul de fermier specializat în pomicultură, arboricultură și viticultură, de care pot beneficia cei care au necesitatea de a-și lansa o gospodărie țărănească sau să deprindă abilități și competențe conform cerințelor actuale.

În această perioadă, împreună cu colegii, promovăm oferta educațională în instituțiile de învățământ pentru a informa tinerii despre toate aspectele specifice. La fel, am organizat Ziua ușilor deschise la Centrul de Excelență în Viticultură și Vinificație.

MOLDPRES: Care sunt criteriile de care țineți cont în procesul de realizare a ofertei educaționale, astfel încât aceasta să corespundă pieței muncii?

Svetlana Cociorvă: De obicei, se solicită de la Ministerul Educației și Cercetării comanda de stat pentru următorul an de studii. La fel, este necesar să facem o analiză a sectorului real pentru a vedea solicitările pieței muncii pentru comanda de stat la învățământ dual. Aceste acțiuni sunt realizate anual. Totodată, agenții economici transmit solicitări către Camera de Comerț și Industrie (CCI), prin care anunță de câte cadre ar avea nevoie. Ulterior, CCI transmite informația către instituțiile de învățământ. De asemenea, avem contracte de colaborare cu agenții economici care ne anunță despre numărul specialiștilor ce ar urma să fie încadrați în câmpul muncii.

MOLDPRES: Ce oportunități oferă instituția tinerilor care aleg să-și facă studiile la Centrul de Excelență în Viticultură și Vinificație?

Svetlana Cociorvă: Întâi de toate, oferim tinerilor o atmosferă plăcută, cadre didactice tinere și profesioniste. Pe parcursul ultimilor șapte ani, am început să dezvoltăm baza tehnico-materială și dotarea laboratoarelor. Tuturor elevilor li se oferă cămin, bursă de până la 800 de lei, sunt organizate diverse activități extracurriculare, ateliere, există un consiliu activ al elevilor, tinerii beneficiază de loturi didactice. Totodată, pe teritoriul instituției a fost creată o pensiune turistică pentru cei de la specialitatea Turism și organizarea serviciilor hoteliere, pentru ca elevii să cunoască cum activează o pensiune. La fel, există o sală sportivă modernă, unde tinerii se pot antrena.

MOLDPRES: Ce oportunități de angajare au tinerii specialiști în urma finalizării studiilor?

Svetlana Cociorvă: În timpul stagiilor de practică, aceștia sunt angajați deja în calitate de muncitori. La fel, agenții economici realizează o orientare în carieră. La finalul studiilor, tinerii participă la seminare organizate de întreprinderi pentru a fi ulterior încadrați în câmpul muncii. Totodată, aceștia sunt angajați la pensiuni și agenții de turism, în calitate de ghizi turistici sau recepționeri.

MOLDPRES: Care este perspectiva ramurii vitivinicole în țara noastră și ce practici internaționale am putea prelua de la țările UE?

Svetlana Cociorvă: Sectorul vitivinicol în țara noastră se dezvoltă rapid. Vinificatorii moldoveni au obținut medalii de aur și argint la concursurile internaționale, printre aceștia sunt și absolvenții instituției noastre. Aceștia aduc impulsuri puternice în creșterea și dezvoltarea sectorului vitivinicol. În prezent, putem realiza schimbul de experiență cu instituțiile de învățământ din Europa. Am fost în România, Germania și sperăm să mergem și în Austria. Avem elevi care, pe timp de vară, activează în Germania și Grecia, pe specialitate. Partenerii din străinătate sunt binevoitori și deschiși pentru a-și împărtăși cunoștințele. Mereu acumulăm informații de valoare pe care le utilizăm în activitatea noastră.

MOLDPRES: Vă mulțumim pentru amabilitatea de a acorda acest interviu agenției noastre.

img23004721

img23004721

img23004721

img23004721

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!