ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Descoperă Moldova cu #MOLDPRES: Fenomenul Vasilii Gonciari - olarul autentic

12:33 | 19.06.2023 Categorie: Moldova Turistică

Moldova ţară mică cu inimă mare, Moldova colţ de rai, Moldova ţară de succes, Moldova ţară candidat la aderarea la Uniunea Europeană, Moldova parte din comunitatea europeană care trebuie să revină în familie... Ce este totuşi Republica Moldova? Cine sunt oamenii ei? Ce ne determină şi ne caracterizează şi cât mai avem până la dreptul de a ne numi o destinaţie impresionantă europeană? Cum e Moldova autentică, firească, departe de politică şi geopolitică, Moldova care încearcă să reziste acasă, să se facă îmbietoare şi atractivă, nu doar ca o periferie a Uniunii Europene, ci şi ca un participant activ în agenda europeană,  fiind plină de surprize şi minuni care abia de aşteaptă să fie descoperite? Pentru a găsi răspunsuri la acestea şi alte întrebări, Echipa MOLDPRES lansează un proiect, care are scopul să arate tot ce este mai bun şi frumos în ţara noastră.

Prima istorie de popas: Vasilii Gonciari, singurul olar autentic pe teritoriul Republicii Moldova

Olăritul este tehnica confecționării oalelor și a altor obiecte din argilă arsă. Se consideră că fabricarea ceramicii a început în neolitic, în Orientul Apropiat (Fenicia-Byblos, Iran și Siria) și în Japonia, în jur de 8.000 î.Hr., deci ceva mai târziu, comparativ cu cultivarea plantelor sau creșterea animalelor. Materia primă utilizată în olărit este, în special, așa-zisul lut galben. Pregătirea materialului are în vedere îmbunătățirea calității acestuia prin mai multe operații: se curăță lutul de corpuri străine, se taie, se lasă să se dospească și se frământă, pentru omogenizarea argilei.

Goncear din slavonă înseamnă olar. Vasilii Gonciari este olar din olari. Vasilii Gonciari, protagonistul materialului nostru, fiul lui Vasilii Gonciari, nepotul lui Vasilii Gonciari. O întreagă dinastie din breaslă, provenită şi stabilită în satul Hogineşti, raionul Călăraşi. 

Începând cu anul 1992, viitorul meșter iscusit a preluat obiceiul de la tatăl său şi a devenit, de asemenea, olar. El a lu­crat iniţial în satul său natal Hogineşti, iar odată ce a acumulat experiență şi măies­trie a plecat în Italia, unde a înfiinţat un atelier. În cei peste aproape 15 ani petrecuţi în Italia, Vasilii a însuşit tot ce e mai progresiv în ceramica din lume. Revenit acasă, în satul natal, creează cele mai frumoase elemente autohtone din lut. Acestea pot fi admirate în cadrul vestitului târg internaţional al meşterilor olari „La Vatra Olarului – Vasilii Gonciari”, desfășurat în curtea meșterului din Hoginești.

Turiștii au posibilitatea să cunoască obiectele din ceramică și să beneficieze de o prezentare master-class. 

Fenomenul Vasilii Gonciari

În ziua când l-am vizitat pe Vasilii Gonciari, la Casa Olarului din Hogineşti, era plin. Zeci de copii în excursie, cu părinţi şi profesori, o aglomeraţie şi zarvă ca la recreaţia mare. Copii mulţi, zgomotoşi şi maxim de interesaţi, iar în faţa lor - guru Vasilii Gonciari.

Olarul de la Hogineşti nu e doar un mare maestru în branșă, ci şi un extraordinar pedagog şi psiholog. Cu istorii hazlii şi comparaţii, cu vorbe haioase şi de duh, cu spirit şi înţelegere, la un moment dat nu se vedea din copii la roata de lucru, care îl năvălise cu întrebări de tot felul.

Vasilii Gonciari în lucru e un fenomen, un concert prezentat de omul-orchestră. La figurat, el cântă,  joacă şi dirijează, în timp ce transformă un boţ de lut în organism, făcând din material de lucru o unitate artistică.

Vasilii Gonciari: Lutul e viu, el are temperatură, suflet şi răbdare. El simte şi acceptă, or, dacă simte energie străină sau neimpresionată, atunci el cedează şi respinge. Olăritul nu poate fi la îndemâna oricui, aici se cere ceva deosebit, un fel de relaţie cu Dumnezeu care uneori să-ţi ghideze mâna.

Inginer electronist care s-a întors la origini

Profesia de bază a lui Vasilii Gonciari este cea de inginer. Cine ar fi putut  crede că dintr-un om al cifrelor, schemelor şi conţinutului tehnic ar putea ieşi un perfect artist. Artist al lutului, însă Vasilii Gonceari susţine că anume studiile tehnice l-au ajutat să prospere în artă.

Vasilii Gonceari: Da, eu sunt inginer electronist, însă acest lucru m-a ajutat mereu să aranjez lucrurile anume aşa cum am vrut.

Mai mult decât atât, meşterului îi place să repete în procesul de muncă: Eu sunt maşină. Numai că această maşină e în sensul bun al cuvântului şi procesează nişte master-classuri de pomină. Olarul de la Hogineşti afirmă că, după mâna omului pe care o aşează pe oala de pe roată, înţelege totul despre persoană şi de fiecare dată demonstraţia sa la roata de lucru e un spectacol al unui artist-magician clarvăzător.

Casa Olarului

Valorificarea talentului şi dezvoltarea unei afaceri de succes n-ar fi fost posibilă fără ceea ce se numeşte +1, Angela Gonciari, soţia meşterului Vasilii Gonciari.

Angela este originară din Ucraina. Din pasiune pentru goncearul moldovean a lăsat totul, inclusiv, o frumoasă carieră de jurist în Lvov, Ucraina, şi a venit în ţara noastră, unde s-a implicat plenar în afacerea soţului. Vorbeşte româneşte, pregăteşte bucate moldoveneşti, e o gazdă prietenoasă, ospitalieră şi munceşte. Munceşte mult, oriunde este nevoie – la lutăria din sat, la muzeul pensiunii, are grijă de turiştii şi oaspeţii locaţiei, care sunt mulţi – atât din ţară, cât şi de peste hotare. Este mama a trei copii, un băiat şi două fete, despre care tată-l lor le spune şi turiştilor – „că-s cele mai frumoase din lume”.

Proiectul „Slăvim Moldova de Acasă”  apaține în exclusivitate artistului Vasile Gonciari, în care maestrul investește tot timpul, entuziasmul și creativitatea lui. Aici se află şi un mare vas din lut, cu o capacitate de aproximativ  20 de mii de litri, care urmează a fi inclus în cartea recordurilor Guinnes. Potrivit olarului, pentru această lucrare a avut nevoie de 33 de zile de modelare, 36 de ore de ardere şi două zile pentru răcire.

Cântecul lutului de-acasă

Oalele lui Vasilii Gonciari sunt totalmente produs autohton, deoarece materia primă e din Hogineşti. Pentru aceasta, meşterul a cumpărat lutăria din sat de unde extrage materialul necesar pentru activitate. În general, odată cu revenirea la baştină a meşterului, satul  cunoaşte o etapă de dezvoltare semnificativă. „Am cumpărat mai toate ruinele satului şi le-am făcut să fie funcţionale, care aduc venit şi familiei mele şi localității”, afirmă Vasilii Gonciari.

Harul de olar nu este acelaşi lucru cu îndemânarea de a olări

Vasilii Gonciari: A fi olar şi a olări îs două lucruri diferite. Nu oricine care are o roată specială şi material în faţă se poate numi olar. O oală e ca un copil, nu-i poţi face pe toţi odată, aşa şi vesela de lut n-o cumperi odată, fiecare vas se ia în casă atunci când îi vine vremea. La fel se coace şi se pregăteşte un olar. Un olar veritabil e o raritate. În ultimii o sută de ani, pe teritoriul Moldovei au fost doar şase sute de olari, concentraţi în patru localităţi: Ţigăneşti, Străşeni; Cimişeuţi, Rezina; Iurceni, Nisporeni şi Hogineşti, Călăraşi.  De aceea, un olar e un brand, cu propria semnătură care-l identifică în toată lumea. Cu nume, istorie, tradiţie, stil şi imagine.

Un popor care nu are tradiții este un popor pierdut

Vasilii Gonciari: Eu mă consider olar şi acest drept n-a venit dintr-odată. Acest nume s-a consolidat în ani, pietrificat de strămoşii mei.

Tradiția, de multe ori, e ceea ce ne identifică. Un popor care nu are tradiții este un popor pierdut. Nu mi-aș dori ca acest lucru să ni se întâmple și nouă. Îmi doresc tare mult să transmit mai departe meșteșugul meu. M-aș bucura ca această artă să fie preluată de tineri, însă acest lucru se poate întâmpla doar când este interes şi dorinţă. O dorinţă imensă de-a prinde acest meşteşug şi a-l valorifica.

Corespondent Lilia Grubîi; Foto Mihai Vengher

img23004885

img23004885

img23004885

img23004885

img23004885

img23004885

img23004885

img23004885

img23004885

img23004885

img23004885

img23004885

img23004885

img23004885

img23004885

img23004885

img23004885

img23004885

img23004885

img23004885

img23004885

img23004885

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!