ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Rectorul Academiei „Ștefan cel Mare”: „Mă mândresc cu studenții noștri, apreciez curajul lor și dăruirea de sine”

16:03 | 20.06.2023 Categorie: Interviuri, Comentarii, Evenimente

Chişinău, 20 iun. /MOLDPRES/. Rectorul Academiei „Ștefan cel Mare”, Dinu Ostavciuc, a acordat un interviu în exclusivitate Agenției Informaționale de Stat MOLDPRES, în care a vorbit despre activitatea instituției, oferta educațională pentru următorul an de studii, oportunitățile de studii și angajarea în sistemul afacerilor interne.

MOLDPRES: Academia „Ștefan cel Mare” a Ministerului Afacerilor Interne a fost fondată acum 32 de ani. În această perioadă, profesorii instituției au format cadre atât pentru sistemul MAI, cât și pentru alte organe de drept. Cum a evoluat activitatea instituției în contextul schimbărilor din domeniul afacerilor interne?

Dinu Ostavciuc: Academia „Ștefan cel Mare” mereu a fost în slujba Ministerului Afacerilor Interne, or acesta este și fondatorul instituției. În decursul anilor, academia și-a aliniat activitatea în funcție de necesitățile MAI, inclusiv în menținerea ordinii publice și combaterea criminalității. Astfel, odată cu schimbările legislative, geopolitice și cele din societate, angajații academiei mereu s-au conformat cerințelor și au făcut față pentru a instrui cadre calificate pentru MAI. Academia dintotdeauna a avut Facultatea de drept, care era eligibilă pentru mai multe funcții din MAI – ofițer de urmărire penală, ofițer de investigații, specialiști criminaliști, specialiști în ordinea și siguranța publică. Ulterior, a apărut necesitatea creării unor noi programe de învățământ. Astfel, din 2019, odată cu reforma MAI, împreună cu echipa, mi-am propus să creăm mai multe programe de studii pentru a fi în pas cu timpul și cerințele. Anul acesta, am depus actele pentru două programe noi de studii: securitatea frontierei și securitatea civilă și ordinea publică, condiționate inclusiv de situația din Ucraina, inclusiv de fluxul migrațional. Totodată, avem autorizare provizorie pentru programul de studiu administrare publică. Pe lângă programele de bază, deţinem programe de instruire inițială și continuă. După finalizarea studiilor, absolvenţii sunt bineveniţi în sistem, la fel, aceștia au oportunitatea să fie angajați şi în subdiviziunile aparatului central al MAI. În ultimii ani, academia devine tot mai atractivă în rândul fetelor și avem tinere foarte bine pregătite. Tinerii care decid să-și facă studiile la Academia „Ștefan cel Mare” sunt adevărați patrioți, cărora le pasă de siguranța socială. Mă mândresc cu studenții noștri, apreciez curajul lor și dăruirea de sine. Deseori ne întâlnim cu unii absolvenți, care afirmă că pe lângă studii, aici predomină munca în echipă, condiţiile egale de trai, purtarea de către toţi a uniformei precum şi formarea unor prietenii pe viață. Și eu sunt absolvent al academiei și nu regret decizia, întrucât aici există disciplină şi oportunitatea de a-ţi crea o carieră de succes. În prezent, anual, în cadrul instituției au loc peste 2000 de instruiri - pregătire inițială și continuă.

MOLDPRES: Care este oferta educațională pentru următorul an de studii?

Dinu Ostavciuc: Avem patru programe de studii la ciclul întâi licență: Dreptul, Securitatea frontierei, Securitatea civilă și ordine publică şi Administrația publică. Înmatricularea are loc la buget și contract. Totodată, la studiile de masterat sunt propuse șapte programe de studii: Drept economic, Drept penal, Urmărire penală, Migrațiune și Azil, Drept polițienesc, Dreptul contravențional și Activitate specială de investigație. Programul Migrațiune și Azil a fost lansat în anul curent, inclusiv în urma fluxului de refugiați.

Pentru anul acesta de studii, sunt 175 de locuri bugetare, iar numărul persoanelor înmatriculate la contract, aproximativ 120 de tineri, se decide printr-o hotărâre de senat. În ultimii ani, tendința studiilor la contract este în creștere. Suma contractului este de circa 11 mii de lei. Admiterea va începe o dată cu primirea diplomelor de BAC. Academia și toate inspectoratele din țară sunt pregătite pentru a primi cererile și a pregăti dosarul candidaților. Totodată, tinerii, pot încărca actele necesare și la distanță, prin intermediul unei platforme. Ulterior, aceștia se vor prezenta la examenul psihologic și cel medical. Proba fizică nu este obligatorie, important persoana să fie sănătoasă din punct de vedere medical, iar pregătirea fizică urmează să o obţină pe parcursul anilor de studii.

MOLDPRES: Care sunt condițiile de studii oferite tinerilor?

Dinu Ostavciuc: Studenții sunt liberi de a-şi alege unde să se pregătească, bibliotecile lucrează după un program special. Totodată, materialul informațional este încărcat pe o platformă electronică pentru a putea studia oricând, inclusiv la distanță. Sălile de studii și cele de laborator sunt reparate și dotate. Sălile de sport sunt moderne, tinerii dispun şi de un teren de fotbal. Avem o cantină, reparată total și dotată cu utilaj modern. A fost schimbat modul de alimentare a studenţilor, având în meniu carne, pește, legume și fructe proaspete. Oportunitățile pe care le are studentul sunt foarte mari, inclusiv cazarea gratuită. În cazărmi au fost făcute lucrări de reparații, studentul dispune de toate comoditățile și tehnica necesară, precum mașină de spălat sau fier de călcat. Totodată, aceștia dispun de sală de odihnă. Cea mai mare sumă de bani pentru lucrările realizate sunt din bugetul țării – acordată de MAI, după care urmează Ambasada SUA în Republica Moldova și PNUD.

MOLDPRES: Ce oportunități de angajare au tinerii specialiști în urma finalizării studiilor?

Dinu Ostavciuc: Ministerul Afacerilor Interne pune la dispoziția studenților noștri locuri de muncă garantate. În timpul repartizării, colegii de la resursele umane oferă absolvenţilor oportunitățile de angajare, iar ei pot opta pentru viitorul loc de muncă. Acest lucru este un avantaj foarte mare pentru absolvenți. Totodată, tinerii pot să-şi înceapă activitatea şi în aparatul central al MAI. De asemenea, peste 30% din studenți sunt încadrați în câmpul muncii în CNA, SIS sau instituţiile penitenciare. Absolvenții noștri sunt foarte bine cotați, mă mândresc mult cu aceștia.

MOLDPRES: Care este perspectiva de dezvoltare a instituției în contextul obținerii statutului de țară candidat pentru aderarea la UE?

Dinu Ostavciuc: Ministerul Afacerilor Interne și Academia „Ștefan cel Mare” au prevăzut aceste lucruri prin perspectiva calității de instruire. Programele de învățământ privind aspectul polițienesc au fost elaborate prin intermediul unui proiect Twining. Curriculum este asemănător cu cel din Polonia, Lituania și România. Totodată, standardul educațional european noi deja l-am atins. Nu ne oprim aici, studenții noștri participă la diverse mobilități academice, inclusiv Erasmus+. La fel, purtăm negocieri să deţinem mobilități cu instituții de învățământ omogene, de exemplu Academia de Poliție „Alexandru Ioan Cuza” din București. De asemenea, mobilitatea academică are loc și în rândul profesorilor. Totodată, putem menţiona că programul de licență – Drept și trei programe de master, au fost acreditate de Agenția Română de Asigurare a Calității în Învățământul Superior (ARACIS), care ne-a acordat un punctaj maxim. Educațional – deja suntem în Europa. Pentru a depăși dificultățile lingvistice, la academie a fost creat un departament care se ocupă de instruirea studenților și a personalului MAI. Partenerii externi ne privesc cu potenţial la realizarea schimbului de bune practici pe anumite subiecte și sunt foarte receptivi în domeniul colaborării inter-universitare. Aceștia sunt dispuşi să ne susţină pentru a îmbunătăţi calitatea instruirilor. Totodată, și instituţia noastră este pregătită să împărtăşească experiența acumulată, în contextul provocărilor semnificative de la frontiera ţării. Avem multe domenii şi subiecte de împărtășit cu colegii din străinătate. Educația nu are hotar. În acest sens, avem o susținere majoră din partea MAI și asta ne face şi mai puternici. Personal sunt absolventul academiei, aici m-am format ca bărbat, ca om, ofițer și patriot. Aici am realizat studiile în masterat și doctorat. Pentru mine este o onoare să fiu în fruntea Academiei „Ștefan cel Mare”, împreună cu colegii muncim cu dăruire  zi cu zi pentru formarea viitorilor specialişti pe potriva aşteptării societăţii. Avem cadre de înaltă calificare, cu titluri științifice, aceștia sunt imaginea instituției. În următorii ani, văd academia ca o instituție modernizată, care va instrui specialişti conform ultimelor standarde internaţionale. Totodată, se va pune accent şi pe consolidarea relaţiilor internaţionale, pe schimbul reciproc de informaţii în activitatea ştiinţifică şi în alte proiecte educaţionale de interes comun în beneficiul societății.

MOLDPRES: Vă mulțumim pentru amabilitatea de a acorda acest interviu agenției noastre.

img23004921

img23004921

img23004921

img23004921

img23004921

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!